Vrhačským sportovním disciplínám se ale věnuje dál. Ze soutěží vozí jednu medaili za druhou. Deník jej zastihl ve Spojených arabských emirátech, kde se účastní mezinárodních atletických závodů. V hodu diskem pro Českou republiku už vybojoval zlato.

Nicolas Úbl
Malý Niky zvládl osm operací a chce zase chodit. Pomoci můžete i vy

Na rozdíl od svých zahraničních kolegů si nikdy nepořídil sportovní protézy. Vyjdou totiž od sta tisíc korun výš a neproplácí je pojišťovny. „Získat je u nás přes pojišťovnu je čirá science fiction,“ řekl Deníku. To potvrzuje i mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. „Takzvané speciální sportovní protézy hrazeny nejsou,“ uvedl. Pojišťovny proplácejí pouze protézy určené k běžnému pohybu, především chůzi.

Rodiče dětí, které se chtějí aktivně věnovat nějakému sportu, je tedy buď musí koupit z vlastních prostředků, nebo požádat o pomoc některou z nadací. Třeba Nadační fond KlaPeto, který Jaroslav Petrouš krátce po amputaci své nohy založil s tehdejší političkou Kateřinou Klasnovou. Pomáhají dětem s handicapy a každoročně desítkám z nich darují podpůrné pomůcky či rehabilitace. „A dětem s amputovanou nohou pořizujeme sportovní protézy,“ uzavřel.