Dotknout se má mimo jiné nařízení domácí péče, kterou nyní může indikovat pouze ošetřující lékař po hospitalizaci nebo obvodní lékař. To ztěžuje situaci například pacientům s cukrovkou. Nově by tak mohli činit i odborní lékaři bez toho, aby nemocný člověk ležel předtím v nemocnici.

Kromě pravidelných návštěv očního lékaře, bychom neměli podcenit ani to, co pro své oči můžeme udělat i my sami.
Mrkev zrak nevyléčí a oči negativně ovlivňuje i kouření, říká primářka

„Na počátku léčby inzulinem, je indikace domácí péče diabetologem vhodná alespoň do doby, než je možné kontaktovat příslušného praktického lékaře,“ konstatuje ministerstvo v návrhu.

Prudký nárůst

Není to jediná změna, kterou má novela cukrovkářům přinést. Jejich počet totiž roste a během deseti let by touto nemocí podle odhadu Strategického rámce rozvoje péče o zdraví mělo trpět přes 1,3 milionu Čechů. Tedy každý devátý obyvatel země.

Cukrovka - InfografikaZdroj: DeníkPodle upozornění České diabetologické společnosti by měla umožnit nejen vstup nákladných inovativních léků, ale také možnost volněji předepisovat a pojišťovnou hradit méně drahé, ale častěji využívané léky. To v současnosti není úplně možné, a na léčbu komplikací se tak vydává dvacet miliard korun ročně.

„Vývoj zejména v posledních deseti letech ukazuje, že se nemůžeme dívat jen na hladinu cukru v krvi, ale že musíme vidět pacientovu prognózu. Nebudeme řešit, jestli se posunul o jeden milimol (měrná jednotka cukru v krvi), ale že má řadu rizikových faktorů a je kandidátem na onemocnění kardiovaskulárního systému. To by se mělo promítnout i do lékové politiky,“ konstatuje předseda společnosti Jan Škrha, jinak lékař působící na 1. lékařské fakultě Univerzity Karlovy.

Zastaralý systém

Současný systém úhrad byl podle něj nastaven před 13 lety. I to je důvod, proč nyní existují i u rozšířených onemocnění, jako je například diabetes, léky, na které není zdravotní systém připraven.

Klíště, ochrana, nebezpečí. Ilustrační foto
Počty nakažených klíšťovou encefalitidou stoupají. Proočkovaní už tolik ne

Řada pacientů tak má problém dostat se k lékům, které by jim vyhovovaly více. „Víme, že bychom měli okamžitě nasadit léky jako GLP-1 analog, ale nemůžeme, pokud pacient nesplní velmi přísná indikační omezení. Rizikoví pacienti tak nemohou dostat léčbu včas,“ konstatuje Eva Račická, místopředsedkyně České diabetologické společnosti.