Tato trojkombinace je vlastně sama o sobě se vylučující. Lidi nejsou. Zkušení řemeslníci jsou v dnešní době, vyznávající vysokoškolské diplomy a práci v kancelářích, natolik ohrožený druh, že firmy si je vydržují i během mimosezonních výluk. Nechtějí, aby jim utekli. Sedí teď přes zimu doma, běží jim 60 procent platu a na zbytek si přijdou na melouchách.

„Nedostatek řemeslníků je stále horší a už podvazuje i rozvoj firem. A jde to napříč profesemi. Od nástrojařů a zámečníků až po truhláře a kováře,“ uvedl šéf pardubického krajského úřadu práce Petr Klimpl.

Řemeslníci došli. Na rekonstrukci koupelny si počkáte přes sto dní

„Když sháníte řemeslníka k sobě domů, musíte čekat, než si udělá čas, tři čtyři měsíce,“ dodal Klimpl.

Potvrzuje to Matěj Havíř, truhlář ze Svitav. „Jsem naprosto zavalen zakázkami, teď vůbec žádné nepřijímám. U kolegů je to stejné,“ řekl.

Situace dokonce došla tak daleko, že u řemesel nefunguje ani zákon obchodu – náš zákazník, náš pán. „Objednávky si vybírám. Když někdo se mnou smlouvá nebo má jiný problém, končím s ním,“ přidal se nejmenovaný zámečník z Chrudimska.

Jak sehnat řemeslníka?
Natrefit na šikovného, pracovitého a poctivého řemeslníka je zázrak. Nejsou totiž žádní. Přesto přinášíme pár rad, jak se při výběru nespálit:
1) Osobní zkušenost známých nebo jiné osobní doporučení je nad zlato
2) Ptejte se v oboru – to funguje zejména na menších městech, kde se všichni znají
3) Pozor na internet – žádaní řemeslníci publicitu na internetu nepotřebují. Když jste ale nepochodili jinak, zkuste na internetu jít přes specializované stavební či oborové weby