Podnikatel v oblasti zdravé výživy a zastupitel obce Rokytno na Pardubicku provozuje v Pardubicích restauraci a prodejnu biopotravin, v minulosti se věnoval například problematice spalovny odpadů v Opatovicích nad Labem, kácení stromů v pardubických Tyršových sadech nebo kritice splavnění Labe z Přelouče do Pardubic.

Na druhém místě kandidátky bude Zdeňka Plecháčková. Ta je dopravní inženýrkou a v Pardubicích je známá svým bojem proti projektu přednádraží. Vedení města Pardubice se na tento projekt snaží získat peníze ze švýcarských fondů. Zdeňka Plecháčková se proto se svou stížností na projekt obrátila přímo na Švýcary, čímž vedení města popudila.

Prostor pro ženy

„Je skvělé, že Strana zelených dává prostor ženám, které se chtějí politice věnovat. Čelo kandidátky, kde se pravidelně střídají muži a ženy a navíc se jedná o osobnosti s jasnými postoji, je opravu jedinečné. Jsem přesvědčena, že máme šanci ve volbách uspět,“ komentovala sestavování kandidátní listiny Zdeňka Plecháčková.

ODS zvolila lídrem do krajských voleb starostu Horního Jelení na Pardubicku Petra Tupce. Kandidátku ČSSD povede současný krajský radní pro zdravotnictví Martin Netolický.

Koalici pro Pardubický kraj, která sdružuje lidovce, hnutí Nestraníci a SNK ED, vede nynější náměstek hejtmana Roman Línek (KDU-ČSL). Komunisté zvolili do pozice lídra učitelku a radní města Moravská Třebová Hanu Horskou. Další politické strany své kandidáty dosud neoznámily.

Vyhrála ČSSD

Krajské volby v roce 2008 v Pardubickém kraji vyhrála ČSSD, která získala v pětačtyřicetičlenném zastupitelstvu 19 křesel. Do vedení hejtmanství přizvala Koalici pro Pardubický kraj s devíti mandáty. V opozici zůstaly ODS s 11 zastupiteli a KSČM se šesti mandáty.

(dub, čtk)

Strana zelených

1.Jiří Malík(krajský předseda SZ)

2.Zdeňka Plecháčková(dopravní inženýrka)

3.Radek Hübl(terénní pracovník)

4.Alena Janáková(učitelka a zastupitelka Dašic)

5.Jan Matouš(radní města Polička a expert na cestovní ruch)