Přejet křižovatku ze směru od Chrudimi do Zámrsku či odbočit od Hradce Králové – to denně trápí řadu řidičů na silnici I/35. Právě zámrská křižovatka se stala osudnou mnoha cestujícím. O život zde během tragické nehody přišla i reportérka České televize Jana Sotonová. Nehodu v roce 2014 zavinil Pavel Mihulka, který nedal přednost, když vjížděl na pověstnou silnici I/35. Osmadvacetiletá novinářka, která seděla na sedadle spolujezdce, nehodu nepřežila. Mihulka tenkrát od soudu odešel s nepodmíněným trestem odnětí svobody na jeden rok a osm měsíců. Ačkoliv byla tato tragická nehoda medializovaným mementem, zdaleka nebyla jedinou dopravní nehodou v Zámrsku, během které někdo přišel o život nebo byl vážně zraněn.

Nebezpečná křižovatka však má být brzo minulostí. Po dlouhých letech jednání totiž v místě vznikne kruhový objezd. Stavět se má začít už na začátku srpna. „V současnosti počítáme se zahájením stavebních prací 2. srpna,“ řekl Deníku Richard Hora z týmu komunikace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Stavba za 49 milionů korun bude hotová nejpozději na konci roku. „Pokud vše proběhne bez komplikací, měl by být provoz v režimu předčasného užívání zahájen 16. října,“ dodal Hora. Tento předpoklad potvrdila také starostka obce Zámrsk Zuzana Tvrzníková. „Stavba by měla být hotová včetně souvisejícího obratiště pro autobusy v podzimních měsících,“ podotkla starostka.

V Pardubicích pomáhá zrychlit vakcinaci speciálně upravený kamion.
Mutace delta v kraji už nejspíš převládá. Počet nakažených ale nyní klesá

Než však dělníci práci dokončí, budou muset řidiči jezdit objízdnou trasou. Krajský úřad v červnu schválil stavbu provizorní přeložky silnice I/17, kterou přestavba křižovatky na kruhový objezd začne.

Stavbu ŘSD rozdělilo na tři etapy. „Provoz bude jinak probíhat díky etapizaci výstavby, která počítá s výstavbou kruhového objezdu po polovinách, skrze staveniště,“ vysvětlil Hora. Podle starostky Tvrzníkové obec v tomto týdnu stihla připomínkovat dopravní značení pro objížďku. Během celé výstavby se tak počítá s maximálně deseti dny, kdy bude provoz pro stavbu řízen praporčíky.

V první fázi se začne stavět pravá polovina ve směru na Hradec Králové včetně napojení silnice od Zámrsku. „Doprava bude vedena ve dvou jízdních pruzích po silnici I/35, napojení silnice I/17 bude stávající,“ sdělil Hora. Uzavřen bude v této etapě výstavby směr do Zámrsku.

Následně se dělníci pustí do budování druhé poloviny kruháku. Silničáři tak začnou se stavbou dvou bypassů. Ty odlehčí provozu ve směru Hradec Králové – Chrudim a Chrudim – Vysoké Mýto.

V poslední fázi výstavby postaví silničáři dělící ostrůvek na I/35 na výjezdu na Hradec Králové. „Dobuduje se veřejné osvětlení, příkopy, krajnice a svodidla,“ dodal Hora.