Zákazy piti alkoholu na veřejnosti se ve východočeských městech množí jak houby po dešti. A tam, kde to zakázali jen v některých ulicích, omezení rozšiřují i na celé čtvrtě.

A podobné vyhlášky se už objevují i v menších městech a obcích. Od září mají problém ti, kteří si láhev nějakého „šnapsu" otevřou na veřejném prostranství například v Hrochově Týnci. Kvůli problémům s některými sociálně slabšími si tu dokonce najali strážníky, kteří sem jezdí až z Pardubic,

„Máme problémy s méně přizpůsobivými občany, kterých u nás žije spousta. Když strážníci například uvidí někoho sedět a popíjet,mohou podle nové vyhlášky zakročit," uvedl starosta Miroslav Besperát. Vyhláška zakazuje pití alkoholu na veřejnosti na vyjmenovaných místech v okolí škol a dalších institucí či v parku a znečišťování ulic a veřejných prostranství, poškozování zeleně.

Vadili opilci

Rovněž radnice v Seči na Chrudimsku nedávno přijala vyhlášku, která kromě jiného upravuje také konzumaci alkoholických nápojů na veřejnosti. S výjimkou několika typů akcí je tak nově například zakázáno pití alkoholu v okruhu padesáti metrů od škol a zdravotnických zařízení, přičemž výjimky musí předem projednat a schválit rada města. Podobné omezení schválili i zastupitelé v Ronově nad Doubravou, kteří poukazovali na rostoucí počet opilců v centru města.

Alkohol na veřejnosti je rovněž zakázán ve velké části Hradce Králové. Město na jaře umístilo na své webové stránky speciální mapy, kde jsou lokality přesně vyznačeny.

„Reagujeme tím na přání občanů, jejichž dotazy směřují k vyhláškám města zakazujícím požívání alkoholických nápojů, či například k pravidlům pohybu psů v určitých lokalitách. Mapy budeme průběžně vylepšovat a doplňovat dalšími informacemi," uvedla Magdaléna Vlčková, mluvčí magistrátu.

Má to smysl?

Přihnout z lahve na ulici si tak podle mapy nemůžete samozřejmě v centru města, ale třeba i v městských lesích u Hradečnice a lesního hřbitova. Popíjet by se nemělo ani třeba v Jiráskových i Šimkových sadech nebo u sportovního hřiště Bavlna, před vlakovým nádražím či na Benešově třídě.

Ale ne všechna města s k módě zákazů alkoholu na veřejnosti, který přesto někteří obyvatelé porušují, připojují.

Příkladem je město Svitavy. Vedení radnice v tom nevidí smysl a nechce ani výjimky. Kdyby totiž mělo město vyhlášku o zákazu popíjení alkoholu, ovlivnilo by to pořádání akcí v centru Svitav.

„Přišlo by nám paradoxní vydávat na všechny akce výjimku, že na nich pití alkoholu povolujeme," sdělil starosta David Šimek. (zprav)