Naopak v přírodních nádržích, ve kterých se neočekává pravděpodobnost rozmnožení sinic, se o odběry vody, stejně jako o zajištění příslušného rozboru, postarají samotní provozovatelé. To je třeba případ heřmanoměsteckého Konopáče, stejně jako písníku Mělice nebo přírodního koupaliště ve Vysokém Mýtě.

Seznam sledovaných lokalit ale zahrnuje i ta místa, ve kterých je rozmnožení sinic pravděpodobnější. V okrese Chrudim jde o trojici odběrných míst v rámci Sečské přehrady a na Svitavsku o rybník Rosnička. Tady všude se o odběr postarají přímo pracovníci Krajské hygienické stanice Pardubického kraje.

Sledovat se zde budou jak smyslové vlastnosti koupacích vod, tak i jejich mikroskopický obraz nebo přítomnost různých mikroorganismů. Například bakterií Escherichia coli, střevních enterokoků nebo již zmíněných sinic.

„Jde o parametry, jež se mohou vzájemně podmiňovat a ze kterých mohou plynout různé závěry. Například přítomnost bakterií může napovědět, že do vody pronikají fekálie. Zvýšený výskyt chlorofylu či snížená průhlednost zase mohu ukazovat na riziko zvýšené přítomnosti sinic,“ uvedl hygienik Jaroslav Říha.

Výsledky měření třeba v Sečské přehradě podle Jaroslava Říhy nelze dopředu odhadovat. Podle něj je ale zřejmé, že loňské rozbory nepotvrdily slibný trend z několika předchozích let. „V přehradě se pět let prováděl průzkum zajišťovaný Akademií věd ČR a Povodím Labe a po celou tu dobu zde byl výskyt sinic minimální. Loni se ale sinice opět objevily v hojnějším množství a situace se zase zhoršila,“ dodal hygienik.

Zato v přírodním koupališti Konopáč sinice nikdy problémem nebyly. Provozovatel tamějšího areálu Bohumil Starý se vždy obává spíš toho, že do rybníku nepřiteče ústím potoka dostatečné množství vody. „Zatím je to ale dobré, voda stále pomalu přibývá,“ hlásil minulý pátek.