Skloubit praktickou podporu školství a pečovat o historické dědictví – to jsou dva cíle Pardubického kraje, které se mají střetnout v nákladném projektu, který se má brzy uskutečnit ve Vysokém Mýtě, v areálu bývalé zemědělské školy, který dnes slouží vysokomýtské stavebce.

„Vybudování Technického muzea Pardubického kraje jako kulturně-kreativního centra je jedním z našich dlouhodobých plánů,“ vysvětlil záměr kraje náměstek pro investice a kulturu Roman Línek.

Pokud vše půjde podle plánu, mělo by být muzeum hotové v roce 2025.

Stavba má být podle Línka rozdělena do dvou etap, v první fázi dojde k rekonstrukci jedné z budov stavebky a její přístavby. První etapa bude krajskou kasu stát minimálně 32 milionů korun. „Díky navrženým úpravám vzniknou prostory pro zednické, topenářské a vodoinstalační dílny, kde se budou moci studenti zdokonalovat v dnes tolik nedostatkových řemeslech,“ dodal Línek.

Obnova historické budovy

Ve druhé etapě výstavby Technického muzea Pardubického kraje za více než 170 milionů korun se primárně počítá s obnovou historické budovy a úpravou prostorů pro potřeby Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě.

Kufry generálmajora in memoriam Josefa Mašína prošly náročnýmrestaurováním
FOTO: Přežily legie i válku. Mašínovy kufry nechali v Králíkách zrestaurovat

„Plánujeme tam vybudování stálých výstav, které se vztahují k technice a průmyslu v Pardubickém kraji a také depozitářů. V expozicích by k vidění měly být například exponáty z automobilové a letecké výroby, abychom připomínali historický odkaz, úspěchy a přínos těchto odvětví našemu regionu,“ uvedl hejtman Martin Netolický s tím, že díky projektu na vybudování technického muzea může kraj opravit historickou budovu školy a dát ji hned dvě nově funkce.

„Obě jsou důležité a smysluplné,“ dodal Netolický.

Technické muzeum Pardubického kraje by mělo být dokončené do konce léta roku 2025, to se však stane pouze za předpokladu, že se kraji podaří v plánovaném termínu vysoutěžit dodavatele a získat dotaci. První etapa prací by se však dle navrhované smlouvy měla stihnout za osm měsíců.

Léčivý pramen, který stráží poustevník František
Léčivý pramen na Vraclavi není legendou. Blahodárné účinky potvrzují i odborníci

„Plánuje se mimo jiné zateplení budovy, výměna dveří, oken, výměna rozvodů vytápění a další práce. Vzhledem k tomu, že mají obě etapy včetně vybavení expozicí stát přes 210 milionů korun, podali jsme žádost o dotaci do Národního plánu obnovy. Ta by měla dosáhnout výše 150 milionů korun a spolufinancování z evropských fondů je pro projekt naprosto zásadní. O tom, zda budeme s žádostí úspěšní, budeme vědět v prvních měsících příštího roku,“ informoval krajský radní pro rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.

Lhůta pro podání nabídek na vybudování první etapy Technického muzea Pardubického kraje – kulturně-kreativního centra je do 3. listopadu letošního roku.