Co vy a vaření? Jaký jste kuchař?
Objektivně musím přiznat, že to není žádný zázrak. Vařím spíš jednodušší jídla. Guláš je podle mě poměrně komplikovaný, takže se tady částečně učím, ale snažím se pomoci s krájením cibule a podobně. Jsem tady spíš pomocná síla.

Na které jídlo byste pozval přátele?
Vážím si obyčejných českých jídel. Všude se člověka snaží pohostit kvalitním masem, steaky, ale za sebe říkám, že jsem vděčný třeba za křenovou omáčku s knedlíkem. Takže třeba na tu.

Takže odpověď na otázku, jestli u vás vítězí česká klasika, nebo exotika, je jasná…
Jednoznačně česká klasika. Nikdy nepohrdnu kachnou s červeným zelím. A už se těším na svatomartinskou husu.

Stalo se, že vám někde při oficiální večeři nechutnalo, ale musel jste to ustát?
Zatím se to nestalo. Nejsem vybíravý. Na druhou stranu, když jsem na návštěvě na Slovensku, tak jejich tradiční halušky s bryndzou opravdu nemusím.

A co tradiční českotřebovská specialita – jabkance. Chutnají vám jako Českotřebovákovi? A dáte je ochutnat panu prezidentovi při jeho návštěvě Třebové?
To je zajímavý nápad. Když je Jabkancová pouť, dám si jeden, dva. Ideální kombinace je gulášová polévka a potom jabkanec.

Je něco, co vám zaručeně pokazí chuť k jídlu?
Myslím, že ne. Řada věcí se nesmí brát osobně. Za ta léta, co se v politice pohybuju, se snažím brát věci s nadhledem.

Říká se, že láska prochází žaludkem. Kterým jídlem by vás žena upoutala?
Dobrou svíčkou, nad tu není.