"Přáli jsme si připravit něco nadčasového, a tak jsme se rozhodli pro témata ryze česká. Jsou to například vlastenecké perníčky v barvách naší trikolóry a také motivy českých pohádek. Jako námět pro pohádkový strom může být třeba stromeček Tři oříšky pro Popelku, kde jsou, kromě ozdob v podobě tří oříšků, rovněž ozdoby v barvách šatů, které Popelka v průběhu filmu oblékla,“ uvedla obchodní ředitelka Kateřina Šrámková.

Kolekce První oříšek neboli Myslivecká jsou sametové tóny, lesní motivy, zvířátka, peří a šišky. Kolekce Druhý oříšek neboli Plesová působí lehounce jako závoj, kterým měla Popelka zahalený obličej na zámeckém plese. Je růžovomodrá s peříčky a dominují jí něžné labutě a ptáčkové v růžových tónech. Doplňují ji modré baňky s kašmírovým vzorem.

Psali jsme:

Pracovnice zdobí skleněné vánoční ozdoby 22. října 2021 v dílně firmy Koulier v Oflendě na Chrudimsku.
Nový podnik Koulier obnovil na Chrudimsku výrobu skleněných vánočních ozdob

V Čechách prvním vánočně ozdobeným stromkem překvapil své přátele při dobročinném dýchánku ve svém domě na Čertově vršku v Libni v roce 1812 ředitel Stavovského divadla Johann Karl Leibich. První foukané vánoční ozdoby se u nás začaly vyrábět ve 40. letech minulého století, a to v Jizerských horách ve sklárnách v Antonínově. Foukání skleněných koulí je specifický druh sklářského řemesla.

Kolekce Třetí oříšek čili Svatební vyvolává představu zasněžené pláně, po které Popelka cválala na koni v závěru filmové pohádky. Je sametově bílá s modrými akcenty, nechybí v ní špice jako korunka a bílé labutě s náhrdelníky. Ke každému cyklu existují krásné tři oříšky na zelené stužce a zvonečky, protože když zazvonil zvonec, byl pohádky konec.

K těmto prvním kolekcím doplnily šikovné ruce z firmy Koulier ročníkové kolekce v klasických barevných kombinacích: bílo-zlatá, červeno-zlatá a červeno-bílá.

Obchod je připraven, nový majitel souhlasí i se zpřístupněním přilehlé skály Bradlo a uvažuje o muzeu sklářství ve Vilemínině huti.
V Horním Bradle skončila kvůli covidu výroba vánočních ozdob, prodejna zůstává

V týmu na Oflendě foukači denně vyrobí až 150 ozdob a malíři jich ozdobí kolem osmi stovek. Většinou jde o pracovníky, kteří v minulosti tvořili kolektiv dnes již zrušené výroby vánočních ozdob v Horním Bradle. V této obci ale byla díky novému majiteli objektu zachována v první patře prodejna.