Nadcházející Velikonoční pondělí je jedním ze sedmi „hlavních" státních svátků, při kterých musí být velké obchody podle nového zákona zavřeny. Naproti tomu na Velký pátek, jenž se stal také státním svátkem, ale „druhořadým", bude provoz marketů bez omezení.

Na Velikonoční pondělí se omezení týká obchodů s plochou větší než 200 metrů čtverečních. To je, pro představu, rozloha větší samoobsluhy. Jenže to v řadě zákazníků vyvolává velké zmatky. Otevřeno totiž i na pomlázku paradoxně bude největší obchodní centrum Pardubického kraje Palác Pardubice, dřívější Afi palác. Není totiž jedním obrovským marketem, ale nákupní galerií menších krámků. Naproti tomu tři velké nákupní parky v Hradci Futurum, OC Atrium a také nový Aupark budou mít v pondělí zavřeno.

A některé obchody se rozhodly udělat si rovnou několikadenní prázdniny. Příkladem je samoobsluha Potraviny Damping na pěší zóně v centru Trutnova, která zavře od pátku až do pondělí.

„Podobným zákazům otevírací doby pro markety nerozumím. Co je státu do toho," rozohnil se včera v diskusi na stránkách Denik.cz Karel Dvořák. Velká část veřejnosti ale nový zákon naopak vítá.

Markety musí zavřít při sedmi svátcích

Velké obchody s plochou nad 200 metrů nesmí podle zákona, který začala platit vloni, otevřít během sedmi vybraných státních svátků.

Konkrétně jde o Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den mohou mít otevřeno do 12 hodin. Zítřejšího Velkého pátku, který je „druhořadým" státním svátkem, se tak zákaz netýká.

VÝJIMKY ZE ZÁKONA

Zákon však stanoví řadu výjimek. Otevřené i na Velikonoční pondělí mohou zůstat vedle obchodů s prodejní plochou menší než 200 metrů čtverečních také čerpací stanice, lékárny, prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících na letištích, železniční stanice a autobusové zastávky. A rovněž obchody „v době, kdy je vyhlášen stav nebezpečí, nouzový stav, stav ohrožení státu nebo válečný stav", jak praví zákon.

Obchodům, které zákaz poruší, hrozí pokuta až milionová pokuta. V případě opakovaného porušení zákazu pak až pět milionů korun.