Covid v kraji

Aktuálně je v Pardubickém kraji 101 pozitivně testovaných na Covid19

Nejvíce nakažených je na Orlickoústecku, naopak nejméně na Chrudimsku.

Ústí nad Orlicí 41
Svitavy 30
Pardubice 18
Chrudim 12

Od začátku letošního roku onemocnělo Koronavirem 435 obyvatel kraje.

„Nejvíce, celkem 41 aktivních případů je v okrese Ústí nad Orlicí, následují Svitavy se třiceti, Pardubice s osmnácti a Chrudim s dvanácti nakaženými,“ informovala ředitelka protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Pardubického kraje Olga Hégrová. Od začátku roku onemocnělo Covidem 435 obyvatel kraje.

Většina nakažených má lehký průběh nemoci. „Někdy ani lidé nemají pocit, že by měli onemocnění. Projevuje se bolestmi svalů a kloubů, únavou,“ popisuje Olga Hégrová. Hospitalizováni jsou tři pacienti. „Jeden případ, kdy došlo k zápalu plic, je těžký. Nemocná osoba je hospitalizována v Praze,“ potvrdila ředitelka protiepidemiologického odboru.

Pacient v nemocnici Na Bulovce

Podle informací, které má Deník k dispozici, je čtyřicetiletý muž z Litomyšle hospitalizovaný v pražské nemocnici Na Bulovce. Mluvčí nemocnice konkrétní být nechtěla. „Máme deset pacientů, z toho dva jsou na jednotce intenzivní péče. Ani kdybych to věděla, tak informace potvrdil nemůžu,“ uvedla Simona Krautová.

Muž se měl nakazit od své sestry z jižní Moravy, která přijela do Pardubického kraje navštívit rodinu. Zpočátku byl hospitalizovaný v Pardubické nemocnici, později musel být kvůli vážným zdravotním komplikacím převezen do Prahy.

Další dva nemocní jsou podle epidemioložky Olgy Hégrové hospitalizovaní z izolačních důvodů. „Někdy je potřeba, aby osoby nebyly na běžném oddělení nemocnice nebo v zařízení se sociálními službami,“ přiblížila. Pacienti s lehčím průběhem onemocnění podle Olgy Hégrové spadají do mladší skupiny obyvatel, mezi třiceti až padesáti lety, většinou jde o pracující osoby.

V Bohdanči roste sportovní hala
V Bohdanči roste sportovní hala

Trasování kontaktů je náročnější, přibylo kontaktů

„Oproti zimě přibylo mnohem víc kontaktů, trasování je náročnější. Předtím šlo o osoby, které byly doma, protože nechodily do práce, nebyla venkovní zábava. Nyní přicházejí vodáci, lidé, kteří mají společenské akce, byli na svatbě, přicestovali v rámci krajů,“ upřesnila krajská epidemioložka.

Větší ohniska nákazy lokalizovali hygienici nedávno v supermarketu v Litomyšli nebo na Orlickoústecku, kde se nákaza rozšířila na akci otců s dětmi. Onemocnění se objevilo i mezi zaměstnanci některých firem na Vysokomýtsku nebo v Pardubicích. „Iveco je podnik, který má hodně zaměstnanců a tím pádem je větší pravděpodobnost, že se tam nákaza objeví. Za poslední dobu je řešíme už asi potřetí,“ dodává Olga Hégrová.

Srovnání nového (vlevo) a starého loga Pardubického kraje.
Nové logo identitě kraje moc nepomohlo, připomíná švédskou vlajku

S koronavirovou nákazou souvisí i uzavření prodejny Coop v Čisté u Litomyšle. „Zavřeli, protože některé osoby byly v kontaktu. Neznamená to, že prodejna musí být zavřená, když najdou personál pro obsluhu, zase otevřou,“ vysvětluje krajská epidemioložka.