Sehnat práci není v posledních letech problém. Své o tom ví i dvaadvacetiletá Adéla z Pardubic. „Před čtvrt rokem jsem přišla o práci a musela jsem si rychle najít zaměstnání nové. Měla jsem obavy, že sehnat zajímavou a dobře placenou práci bude problém. Nakonec jsem byla příjemně překvapená,“ přiznala Adéla.

Jelikož má maturitu z gymnázia, neměla úzce specifikované, v jakém odvětví by chtěla pracovat. „Životopisů jsem poslala hodně do různých firem. Od kosmetických společností až po výživové poradenství. Odpověď jsem dostala víceméně ze všech firem, ve většině z nich jsem prošla více koly pohovorů. Mohla jsem si tak vybírat,“ popsala.

UCHAZEČI SI TEĎ MOHOU VYBÍRAT

Podobné zkušenosti mají i další uchazeči, jelikož nezaměstnanost v České republice je nejnižší mezi zeměmi Evropské unie. Počet nezaměstnaných klesl na čtyři procenta, uvedl Úřad práce České republiky (ÚP ČR).

„Za pozornost stojí počet evidovaných uchazečů o zaměstnání. Česká republika se v červnu dostala na nejnižší hodnotu za posledních devatenáct let,“ řekla generální ředitelka ÚP ČR Kateřina Sadílková a dodala, že se daří snižovat i počet dlouhodobě nezaměstnaných. „Jen za uplynulý rok klesl v meziročním srovnání podíl těch, kteří jsou bez práce déle než dvanáct měsíců, o 3,3 procenta,“ doplnila Sadílková.

V PARDUBICKÉM KRAJI JE NEZAMĚSTNANOST NIŽŠÍ

V celorepublikovém srovnání má Pardubický kraj s 2,6 procenty nejnižší míru nezaměstnanosti hned po Plzeňském kraji, kde nezaměstnanost klesla na 2,5 procenta.

Podle Českého statistického úřadu bylo na konci června na úřadech práce v kraji zapsáno necelých deset tisíc nezaměstnaných, kteří se mohli ucházet o více než 14 tisíc volných pracovních míst. „Ve všech čtyřech okresech Pardubického kraje je nezaměstnanost nižší než ve zbytku České republiky. Zajímavé je, že tradičně měl nejnižší nezaměstnanost okres Pardubice, nyní se před něj, byť o jednu desetinu, dostaly okresy Chrudim a Ústí nad Orlicí,“ sdělil ředitel krajské pobočky ÚP ČR v Pardubicích Petr Klimpl.

Nejnižší počet nezaměstnaných čítá okres Ústí nad Orlicí, kde se nezaměstnanost dostala na 2,38 procent, poté následuje Chrudim s 2,39 procenty. I Svitavy, které se dříve potýkaly s problémy, se dostaly pod republikový průměr.

HLEDAJÍ SE ŘIDIČI, SKLADNÍCI I KUCHAŘI

Podle Klimpla hledají zaměstnance všechna odvětví hospodářství. „Na prvním místě poptávaných pozic jsou operátoři linek, na druhém pak řidiči. V první desítce jsou překvapivě také kuchaři a číšníci. Zbylých sedm míst první desítky tvoří technické profese jako například svářeči, nástrojaři s vyučením nebo středoškolským vzděláním,“ přiblížil Klimpl.

Jeho tvrzení potvrzují také ve firmě EVT Stavby Svitavy. „V této době máme nedostatek řidičů a strojníků. Hledáme ale i například techniky a stavbyvedoucí,“ sdělilo personální oddělení společnosti.

Problém s nedostatkem zaměstnanců má i jeden z největších zaměstnavatelů Pardubického kraje. „Potýkáme se s problémem obsazení desítek pozic napříč celou firmou. Jedná se zejména o elektro projektanty, programátory, grafické designéry, ale také dělnické pozice. Práci u nás najdou také skladníci, kterých je dlouhodobě nedostatek,“ uvedla tisková mluvčí společnosti Foxconn Dagmar Krausová.

Skladníky shánějí také v Chrudimi. „Máme otevřeno asi šest výběrových řízení, na některé pozice hledáme i více lidí. Nejvíce na pozice v oblasti nákupu nebo do skladu. Možnost hledání a nabírání je z naší strany veliká, nicméně zaměstnanců je čím dál méně a scházejí nám,“ potvrdila Lenka Lebdušková z internetových obchodů Vivantis.

Některé podniky v Pardubickém kraji však alarmující nedostatek uchazečů o práci nezasáhl. „I přes obecnou vyprázdněnost Pardubického kraje, co se týče technických profesí, se nám nakonec zaměstnance pro automobilku Avie v Přelouči podařilo sehnat,“ řekl tiskový mluvčí Czechoslovak Group Andrej Čírtek.

Nezaměstnanost v České republice je nyní nejnižší od června roku 1998, kdy bylo na úřadech práce zapsáno 289 537 nezaměstnaných. Trh práce ovlivňuje především ekonomika České republiky, ale také sezonní práce třeba ve stavebnictví, lesnictví a zemědělství.

Karolína Bulisová, Lada Součková