Celorepublikově bylo dnes večer potvrzeno 2279 nakažených. Za posledních 24 hodin byl nárůst vůbec nejvyšší, ovšem při stejně tak rekordním počtu testování. Testuje se čtyřikrát více než před deseti dny.

Pardubický kraj má bohužel svou první oběť související s koronavirem. Je jí 80letý muž, který ve čtvrtek zemřel v hradecké fakultní nemocnici. Muž pocházel z okresu Pardubice. „Pacient byl hospitalizován kvůli jinému velmi vážnému onemocnění ještě předtím, než se nakazil koronavirem,“ řekl Deníku mluvčí FNHK Jakub Sochor. Podle zpráv z nemocnice měl senior vážnou onkologicko – hematologickou diagnózu.

V předcházejících dnech byl vůbec největší nárůst počtu nakažených na Chrudimsku. Tam se také kvůli tomu vyrojilo obrovské množství spekulací.

„Co se týče těch všude propíraných Markovic u Chrudimě, které bychom měli údajně uzavřít, tak je to skutečně nesmysl, k ničemu takovému se nechystáme. Je ale pravdou, že část případů na tomto okrese se týká jednoho ohniska,“ uvedl šéf krajské hygieny Antonín Vykydal.

Testy na koronavirus, které se provádějí v Pardubickém kraji, dokáží odhalit jen nákazu, která je ve stádiu onemocnění. Neprokážou infekci, která je teprve v inkubační době, stejně tak ale nepotvrdí ani již dříve prodělanou nákazu u již vyléčeného člověka.

Existují sice i jiné způsoby testování na Covid-19, které prokážou už dříve prodělanou nákazu, ty se ale zatím v Pardubickém kraji nepoužívají. Uvedla to v pátek pro Deník krajská epidemioložka Olga Hégrová.

Města a obce po celém Pardubickém kraji dezinfikují zastávky, dětská hřiště a další frekventovaná místa. Pomáhají jim hasiči.
ON-LINE: Koronavirus v Pardubickém kraji

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník