Co kdyby skupina teroristů unesla vlak? Tento scénář znají třeba příznivci herce Stevena Segala z filmu Přepadení 2. A po včerejšku jej znají také v České Třebové, kde si záchranu rukojmích z vlakové soupravy vyzkoušela elitní policejní jednotka Útvaru rychlého nasazení (URNA) i krajská policejní pořádková jednotka.

Fanatici ve vlaku

Scénář byl následující. Skupině sektářských fanatiků nevyšel plánovaný konec světa a podvedení členové chtějí zpět majetky, které za záchranu museli přepsat sektářům. Vůdci spolku se proto rozhodnou k likvidaci nepohodlných  jedinců a vlakem vyrazí do Ostravy. Jeden z členů sekty však ztratí nervy. Nejprve se chce jen zabít, ale později vyzradí policistům i celý plán vražedné akce. Do vlaku ke komandu zabijáků má přistoupit v České Třebové a policie začne plánovat zásah. Členové sekty ve vlaku však v České Třebové ztratí nervy a ve vagóně vytahují automatické zbraně a berou rukojmí.

Připraveni zemřít

Vlak na pokyn policie zastavuje v prostorách železničního depa, kde se pod záminkou dopravní nehody na trati daří dostat zbytek lidí z vlaku. Únosci však ve vagóně zadržují neznámý počet rukojmí. Při vyjednávání se ale bohužel potvrdí slova odpadlého člena hnutí – členové skupiny jsou ozbrojení fanatici, připravení zabíjet a sami přitom zemřít. Policejním vyjednavačům se podaří alespoň domluvit propuštění jednoho ze zraněných rukojmí, kterého do bezpečí dopravuje URNA. Další vyjednávání však nikam nevedou. Obrněné policejní teréňáky přivážejí komando pod okna vlaku, zatímco na jeho druhé straně vybuchují nálože k odpoutání pozornosti teroristů. Nastává rachot, výbuchy, řev a tříštění skel, jak se zásahové komando dere dovnitř.
Nastává druhá fáze cvičení – pro policisty z Pardubického kraje ta hlavní. Zatímco ve vagóně řádí policisté z URNY, obklopují vlak příslušníci pořádkové jednotky a od komanda vevnitř přebírají rukojmí, zraněné i živé zadržené teroristy. Podezřelý je v té chvíli  každý – nikdo nemá jistotu, kdo je „hodný" a kdo „zlý" a takže jako zadržení skončí na chvíli úplně všichni.

Hlavní je souhra

Důležitá je především vzájemná souhra policejních týmů. Nesmí vzniknout chaos, všechno musí běžet bez závad. Prostor vagonu je v plné moci protiteroristické jednotky, která všechny zadržené podává ven právě čekajícím policistům z pořádkových jednotek. Těm nastává jejich díl práce. Všechny vyvedené prohledat, případně ošetřit a vyvedené také hlídat. Jakmile je vlak prázdný, URNA balí a odjíždí. Kolem vlaku ale stále pracují těžkooděnci ve třídění na zadržené a civilisty.