Tak teplou zimu, navzdory včerejšímu rannímu náledí po večerním dešti, nepamatujeme minimálně osm let, potvrzují meteorologové. Příliv teplého vzduchu má vrcholit dnes a zítra. Denních teplot kolem nuly, které by odpovídaly polovině ledna, se možná dočkáme až v polovině příštího týdne.
Přesto v Hradci Králové, Pardubicích ani na dalších meteorologických stanicích s řádně „vousatou" dobou pozorování od počátku zimních „veder" nepadl jediný teplotní rekord. I když je pravdou, že už párkrát měl namále.

„Od počátku současného abnormálně teplého období  před Vánocemi až dosud nepadl na žádné z našich stanic s aspoň třicetiletou řadou meteorologických pozorování, tedy na Novém Hradci, na letišti v Pardubicích, v Ústí nad Orlicí ani ve Svratouchu, jediný teplotní rekord. Denní maxima se sice pohybují v jejich blízkosti, zatím ale nebyla překonána. A je možné, že se tak nestane ani dnes," uvedl Dušan Čičman z hradecké pobočky Českého hydrometeorologického ústavu.

Zprávy v televizi jsou sice plné teplotních rekordů, ty však až na výjimky padají na Moravě. Třeba ve Strážnici padlo předevčírem 13 stupňů Celsia. Ve východních Čechách jsou však denní maxima zhruba o pět stupňů nižší.  Pokořit denní rekordy bude obtížné zejména v Pardubicích, kde pro včerejšek i dnešek platí hodnoty kolem 12 stupňů nad nulou. V Hradci to však bude boj o desetinky.