Novinkou bude například jednodenní jízdenka v celé síti Iredo pro skupinu až čtyř lidí libovolného věku za celkem 400 korun.

„Nově v tarifu Iredo bude možné koupit i jednodenní síťovou jízdenku pro dítě za 80 korun a pro psa za 30 korun. Za spoluzavazadlo v autobusech bude nově jednodenní tarif deset korun a za kolo v cyklobusech 30 korun," řekl mluvčí hradeckého hejtmanství Michal Friček.

Dosud bylo možné koupit jen jednodenní síťovou jízdenku pro jednotlivce za 160 korun a jízdenku pro skupinu pěti lidí, z toho nejvýše dvou dospělých, za 260 korun. Zatímco cena jízdenky pro jednotlivce zůstává, pro pětičlennou skupinu od 14. prosince zdraží na 280 korun.

Hradecké hejtmanství věří tomu, že nabídka nových jízdenek přivede do veřejné dopravy více cestujících.

„Změny by měly rovněž přispět k lepší vytíženosti spojů, jejichž případnou ztrátu kraj dopravcům kompenzuje," uvedl hejtmanův náměstek pro dopravu Karel Janeček.
Veřejnou autobusovou a vlakovou dopravu kraje dotují stamiliony korun. Hradecký kraj letos počítá s dotací na autobusy 300 milionů, provoz vlaků dotuje 370 miliony korun. Podobné částky vynakládá Pardubický kraj.

(čtk, zr)