Policisté prvosledových hlídek a pořádkové jednotky si vyzkoušeli zásah v novém prostředí, nedávno otevřeném terminálu pardubického mezinárodního letiště. „Jde pro nás o nové prostředí, které má svá specifika a s těmi se učíme vypořádat,“ vysvětluje šéf policejní krajské pořádkové jednotky Pardubického kraje Zdeněk Klubrt.

Prostory letiště a terminálu střeží cizinecká policie, která také jako první řeší případné incidenty. V případě, že by ale situace žádala větší zásah, na pomoc pojedou policisté, kteří jsou nejblíž. V praxi to v Pardubicích znamená zejména hlídky pohotovostně eskortního oddělení.

Cvičení Agens, druhý den. Sebevražedný atentátník v pardubickém univerzitním kampusu odpálil nálož s nervovým plynem sarin.
Sebevražedný útočník na univerzitě odpálil nálož se sarinem

„Výcvik je zaměřen právě na ně a na policisty pořádkové jednotky. Jednak jde o seznámení s celým prostorem letiště, okolí terminálu i jeho vnitřními prostory. Ze situací, které měli policisté řešit, jsme zkoušeli scénáře od roztržení rvačky cestujících až po variantu pachatele ozbrojeného nožem nebo střelnou zbraní,“ popsal cvičení Klubrt.

Letiště ve středu nemělo v plánu žádné lety. Uzavřenou halu tak v pozici figurantů zaplnili žáci vojenské školy z Moravské Třebové.

„Jedním ze specifik zásahu v tomto prostoru je právě množství lidí. Policisté si proto musí poradit v davu, počítat ale musí třeba i s tím, že jde o velký otevřený prostor, jsou zde skleněné stěny, turnikety, což ovlivňuje taktiku zákroku a hlídka si s tím musí poradit,“ dodává Petr Bačkovský, instruktor krajské pořádkové jednotky.

Motocyklista se zákazem řízení se pokusil ujet policejní hlídce v Pardubicích. I když zkusil nejprve pěšinku a poté dokonce uhnout do pole, nepochodil.
Na skútru se pokoušel policistům zmizet v řepkovém poli