Martin Netolický, hejtman Pardubického kraje, ČSSD:
Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.Zdroj: Deník/ Luboš JeníčekPrávě v těchto dnech jsem šťastný za to, že jsem regionální politik a nemusím poslouchat dlouhé proslovy, jak se všichni spikli a "všeci kradnú". Jak to tedy je? Pan AB junior evidentně při smyslech je, ví s kým mluvil a chce spolupracovat s českými orgány činnými v trestním řízení. Je nezbytné k jeho výpovědi přistoupit ne jako k výpovědi syna, ale k výpovědi obviněného v dané kauze. O jeho příčetnosti v tuto chvíli již nelze pochybovat. A co bude dál? Jaká výmluva? Je to prostě a jednoduše za hranou. Pane premiére, prosím vás v zájmu České republiky, kterou mám tolik rád, odstupte. Vždyť ANO přece může vést vládu i bez vaší přímé účasti. Opravdu upřímně prosím, ukončete tuto trapnou epizodu české politiky. Je to tak daleko, že už i já zvažuji účast na demonstraci 17. listopadu.

Irena Burešová, starostka Přelouče, ODS:
Irena Burešová, starostka PřeloučeZdroj: archivAno, premiér by měl podat demisi. Fakta, která média řeší, jsou závažná pro důvěryhodnost premiéra a jeho vlády. Krize škodí České republice i v zahraničí. Trestně stíhaný premiér, který je spojen s řadou skandálů v kombinaci s obrovským střetem zájmů je něco, co zde v polistopadové historii naší republiky nemá obdoby, a připomínám, že v minulosti politikové odstupovali za daleko menší prohřešky. Na komunální úrovni by takový politik byl již dávno z funkce odvolán.

Magdaléna Peterková, starostka, Česká Třebová, Koalice pro Českou Třebovou:
Magdaléna Peterková.Zdroj: Koalice pro Českou TřebovouKauzu pochopitelně sleduji, nicméně si na ni vytvářím svůj osobní názor, ale nepřísluší mi jej prezentovat jako názor starostky města. Problémů, které v nové funkci řeším, se tato kauza dotýká pouze okrajově, pokud vůbec, proto svou pozornost věnuji řešení klíčových otázek spojených s fungováním obce, a spor mezi vrcholným politikem a médii jako reprezentant obce komentovat nemohu a nechci.
Věřím, že státní orgány (jak orgány moci výkonné, tak orgány činné v trestním řízení) budou v celé záležitosti postupovat tak, aby bylo dosaženo konsensu s platnou právní úpravou, tak, aby nebyly dotčeny základní právní principy obsažené v Ústavě a navazujících předpisech a rovněž tak, aby důvěra ve státní aparát ze strany občanů dále neklesala.
Současná situace spojená s kauzou pana premiéra se mi nelíbí, ale výklad ústavních právních předpisů ponechávám na těch, kterým toto přísluší, stejně jako osobní odpovědnost pana premiéra, se kterou se k řešení celé kauzy staví.
Nechci předjímat rozhodnutí příslušných státních orgánů a jako starostka obce toto rozhodování jakkoliv ovlivňovat svým laickým názorem. O případném výsledku a rozhodnutí v této kauze jsem ale připravena diskutovat.

Petr Hájek, starosta Ústí nad Orlicí:
Stručná odpověď = třikrát ANO (a mohlo by být líp).

David Šimek, starosta Svitav (nezávislý):
Myslím, že se situace vyhrotila takovým způsobem, že by premiér Babiš měl odstoupit. Samotný premiér, vláda může zůstat s jiným premiérem za hnutí ANO.

Daniel Brýdl, starosta Litomyšle (nezávislý):
Víte, politická situace je tristní celkově a naši čtyři nejvyšší ústavní činitelé nejsou symboly toho, co jsme si před 29 lety představovali. Ale byli demokraticky zvolení… neumím odpovědět na Vaši otázku. Je tu na druhé straně i presumpce neviny, na druhé straně ale je ale tlak ulice, jako se to podařilo na Slovensku. Jak říkám, chybí mi informace a věci černobílé věci fakt nejsou.

Miroslav Krčil, starosta města Hlisko, nezávislý za ČSSD:
Miroslav Krčil, starosta města Hlisko, nezávislý za ČSSD.Zdroj: archivNejsem příznivcem unáhlených rozhodnutí. Pana Babiše nyní ale dohnalo jeho kličkování, které předvedl hned na počátku celé kauzy Čapí hnízdo. Pokud by pan premiér dokázal záležitost věrohodně vysvětlit, odstupovat nemusí. Zatím jsem od něho ovšem takové vysvětlení nezaznamenal. Kauza nám za hranicemi určitě kladné body nepřináší, ale já věřím, že kořeny české demokracie jsou hlubší než jsou základy jednoho čapího hnízda.

František Pilný, starosta Chrudimi, ANO 2011:
František Pilný, starosta Chrudimi, ANO 2011.Zdroj: archivPo mých osobních zkušenostech s různými periodiky musím říci, že obecně nedám na to, co se píše v novinách, protože skutečnost může být zcela jiná. V minulosti jsem byl také dotčen kauzou, která byla zcela na různých serverech překroucena, jediný Deník informoval objektivně. Navíc mám několik osobních zkušeností s psychicky nemocnými lidmi a vím, jak to je s nimi těžké a v podstatě se jim nedá věřit ani slovo, jeden den jste nejlepší kamarád, druhý den největší nepřítel, aniž by ke změně postoje byl jakýkoliv důvod. Myslím, že nejdůležitější je otázka, zda je syn premiéra skutečně psychicky nemocný a pokud ano, tak jeho vyjádření mají nulový význam. Navíc zde máme nezávislou policii, která by měla vše prošetřit a už uzavřela, že k žádnému únosu nedošlo.

Andrej Babiš měl nejvíce preferenčních hlasů, hnutí ANO 2011 vyhrálo volby i v době, kdy už byl trestně stíhaný. V demokracii (kterou máme) se názor na politiky vyjadřuje ve volbách. Demisi by podat neměl. Bohužel však tato kauza škodí České republice v zahraničí, ale to není jeho vina. Naopak důvěra v demokracii tu je, jinak by nebyl v roce 2013 takto silně zvolen.

Andrej Babiš junior během pobytu na Krymu
Synovi Babiše hrozí za pobyt na Krymu zákaz vjezdu na Ukrajinu
Kauza syna premiéra Andreje Babiše, kterého zaměstnanec Agrofertu držel na okupovaném Krymu, hýbe nejen politickou scénou. Inspirovala řadu vtipálků k nové vlně internetových vtipů.
Internet se baví na účet Babiše: Čeká tě dovolená, chlapče. A kam, tati?