Zaměření bylo tentokrát jak na běžné situace střetu zblízka, tak i na neobvyklé situace včetně toho, jak se vypořádat s útočníkem ozbrojeným nožem, tyčí, ale i granátem. Začátek obstarala rozcvička zaměřená na rozvoj fyzické kondice, která vychází z praxe izraelské armády.

„Krav magu dělám od roku 2008 a tohle je má první spolupráce s českou policií,“ říká Shlomi Bouzaglo, mistr tohoto bojového umění, bývalý voják speciálních sil a šéfinstruktor izraelské armády, který nyní trénuje civilisty i členy ozbrojených složek v Izraeli a také po světě.

Výcvik skutečně jde v duchu bojového umění krav maga – řešit problém nejrychlejším způsobem. Jednou z probíraných situací bylo například napadení policisty, kdy se útočník měl snažit zmocnit se pistole. To je pro policistu kritická situace, která v ideálním případě končí odražením pachatele a jeho zadržením.

Mattoni NBL: BK JIP Pardubice - BK Olomoucko.
5879! Divácký rekord drží po koncertech Pardubice

„Pracujeme tu jak s konkrétními technikami zejména pro boj zblízka, ale také s principy. Je to jeden seminář, takže mi jde o to předat spíš než konkrétní chvaty ten princip, který je intuitivní a není třeba jej tolik drilovat,“ popisuje.

Mezi policisty státu Izrael a Českem zásadní rozdíly nevidí, s přihlédnutím k platné legislativě pochopitelně. „Princip práce je podobný. Byl jsem například velmi spokojený s tím, jak se popasovali s poměrně základní, ale často ošidnou situací. Rychlému začátku zákroku a svedení pachatele na zem. Tady jsem viděl dobrý výkon,“ chválil Shlomi Bouzaglo.

Požár v ulici Svobody v Pardubicích zlikvidoval pět popelnic, ale hrozil také okolním domům.
VIDEO: Zakládali požáry v Pardubicích i Chrudimi. Pro legraci