„Minulý týden jsme vyhlásili Černý den pro obce a kraje s nadějí, že se podaří přesvědčit poslance, aby zamezili nespravedlivým dopadům kompenzačního bonusu na samosprávy. Bohužel poslanci se rozhodli setrvat na sněmovní verzi. Zákon následně podepsal prezident a ztráta pro obce je tak nyní definitivní,“ uvádí se v prohlášení, které Sdružení místních samospráv předevčírem uveřejnilo na svém webu a sociálních sítích.

Schillený nápad!

Poslední kapkou, po které trpělivost samospráv přetekla, je vládní návrh na zpětnou kompenzaci daňových ztrát. Pro obce a kraje by schválení zákona znamenalo mínus dalších 10 miliard. „Schillený nápad! Samosprávy minulý týden prožily skutečně černé dny a další vládou plánované dopady na rozpočty pak vyžadují, abychom zahájili stávkovou pohotovost starostů,“ pokračuje text prohlášení.

Celkem by mohly obce a kraje přijít až o 25 miliard. „K tomu je nutné připočíst předpokládaný propad ve sdílených daních zhruba 40 miliard oproti vládní predikci. Takto výrazné propady nemohou samosprávy samy zvládnout,“ tvrdí představitelé Sdružení místních samospráv.

Z deseti poslanců zvolených v Pardubickém kraji hlasovali pro senátní novelu, která měla zmírnit finanční dopad kompenzačního bonusu na obce a kraje, pouze Marek Výborný (KDU-ČSL) a Jiří Kohoutek (SPD). Poslanci za ANO David Kasal, Martin Kolovratník a Jaroslav Kytýr byli proti, Jan Řehounek se zdržel. Stejně se k novele zákona postavili Jaroslav Martinů (ODS) a Jan Chvojka (ČSSD). Mikuláš Ferjenčík (Piráti) nehlasoval.

Muže zavalila hlína
Muž kopal bazén a zavalila ho hlína

Ke stávkové pohotovosti se připojily i obce v Pardubickém kraji

Ze 451 obcí Pardubického kraje je členem Sdružení místních samospráv necelá polovina (189 obcí, 42 %). Ke stávkové pohotovosti se už připojili starostové Bělé u Jevíčka, Čisté, Červené Vody, Horní Čermné, Horních Heřmanic, Jevíčka, Lubné nebo Vraclavi.

„Rozhodl jsem se podpořit stávkovou pohotovost starostů, protože v této nelehké době je důležité zachovat finanční prostředky obcím, aby mohly investovat a znovu rozhýbat regionální ekonomiku, pomoci živnostníkům a místním firmám,“ vysvětluje starosta Horních Heřmanic na Orlickoústecku Tomáš Beran.

Podle starosty Lubné na Svitavsku Josefa Chadimy jsou ohrožené rekonstrukce hasičské zbrojnice, víceúčelového zařízení Skalka nebo příprava nových stavebních parcel v lokalitě Zrnětín. „Bohužel dopady na obce se mají ještě dalšími návrhy zákonů prohloubit a je důležité, aby se obce již ozvaly zásadně proti takovým návrhům,“ říká starosta.

Starostka Horní Čermné Hana Motlová zmiňuje výstavbu chodníků, rekonstrukci sportovního areálu, školního hřiště, obecního úřadu nebo veřejného osvětlení, které budou muset obyvatelé obce nejspíš oželet.

„Stojíme proti vládě lidí, kterým pojem správa věcí veřejných nic neříká a přesto ji vykonávají. Bohužel ji svým prospěchářským jednáním zneužívají jako nástroj moci a svého prospěchu,“ nebere si servítky starosta Vraclavi Oldřich Koblížek. Rovněž on se připojil ke stávkové pohotovosti. Ve Vraclavi jsou ohroženy investice do nové mateřské školy, obnovy komunikací po výstavbě vodovodu, multifunkční hřiště, infrastruktura pro devět nových rodinných domů nebo sportovního zázemí.

Sdružení místních samospráv, které stávkovou pohotovost vyhlásilo, aktuální přehled o tom, kolik obcí se připojilo nemá. „Podpora se den ze dne zvyšuje. Jde to napříč politickým spektrem. A připojují se i nečlenové. Ozývají se nám starostové, že nemají na proplacení faktur a někteří budou muset propouštět zaměstnance, protože nebudou mít na výplaty,“ sdělila výkonná ředitelka Jana Přecechtělová.

Obavy a výhrady samospráv a krajů podpořila i Národní rozpočtová rada. „Pořád je to kaaaampaň? Dnešní vyjádření Národní rozpočtové rady mi udělalo obrovskou radost. Podpora makroekonomů dává požadavkům nový rozměr. Doufám, že to nyní již všichni chápou,“ okomentoval stanovisko rady hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Ilustrační foto.
Firma dostala pokutu sto tisíc