„Pro kulaté výročí jsme připravili nový film nazvaný 1989: Z dopisů psaných přes železnou oponu. Společně s publikací Emigrace a život v exilu přibližuje téma emigrace, které zůstává dlouhodobě stranou pozornosti a není předmětem širší společenské debaty. Naše moderní dějiny jsou přitom dějinami útěků a vyhánění,“ říká ředitel vzdělávacího programu ze společnosti Člověk v tísni Karel Strachota. 

Do projektu se letos z Pardubického kraje zapojilo čtyřiačtyřicet základních a středních škol. Z větších měst absentují pouze Chrudim, Hlinsko nebo Králíky. V některých místech se do programu přihlásilo více škol. V krajském městě hned pět, čtyři ve Svitavách, po třech v Ústí nad Orlicí a Litomyšli a po dvou v České Třebové, Chocni, Poličce nebo Skutči. V celé republice se projektu účastní 680 škol.

Vybírat mohou ze tří filmů

Kromě nového dokumentu Karla Strachoty, připomínajícího příběh jednadvacetiletého studenta Petra, který v roce 1989 emigroval z Československa do Francie, mají školy zapojené do projektu možnost vybírat ze dvou starší snímků.

„Druhý snímek představuje půlhodinový sestřih dokumentu Jana Špáty Největší přání, který na základě názorů pestré škály mladých lidí zachycuje stav společnosti v socialistickém Československu krátce před sametovou revolucí,“ přiblížil mediální koordinátor projektu Filip Šebek.

Třetím je nejpřehrávanější film portálu Jeden svět na školách Z deníku Ivany A., jehož předlohou se stal autentický deník osmnáctileté Ivany. Střihový snímek obohacený unikátními archivy, animacemi a výraznou hudbou je osobitým pohledem středoškolačky na poslední rok existence komunistického Československa.

„Považuji za zásadně důležité komunikovat s mladou generací o tom v jaké době jsem vyrůstal a žil v minulém režimu. Chci se podělit o svůj osobní příběh. Snažím se jim přiblížit souvislosti a zážitky tak, aby je mohli pochopit po svém a mohli si udělat svůj názor, i si vážit možností, které jim život ve svobodě nabízí,“ říká herec Jan Potměšil, který podobně jako řada dalších pamětníků navštěvuje v rámci besed po projekcích filmů školy zapojené do projektu.

„Projekt Příběhy bezpráví vznikl v reakci na skutečnost, že na mnoha školách neměli žáci možnost dozvědět se ve výuce více o komunistickém režimu, tedy o nedávné minulosti, která stále výrazně ovlivňuje naše životy. Platí to bohužel i nyní, třicet let po sametové revoluci,“ dodává Karel Strachota.

V Pardubickém kraji se do programu zapojily školy v Přelouči, Kladrubech nad Labem, Pardubicích, Ronově nad Doubravou, Prachovicích, Nasavrkách, Trhové Kamenici, Skutči, Luži, Holicích, Chocni, Vysokém Mýtě, Horním Jelení, Telecím, Poličce, Radiměři, Březové nad Svitavou, Městečku Trnávce, Moravské Třebové, Cerekvici nad Loučnou, Litomyšli, Svitavách, Ústí nad Orlicí, České Třebové, Lanškrouně, Žamberku, Výprachticích, Českých Libchavách, Dolní Čermné a Brandýse nad Orlicí.

Ilustrační foto.
Policisté za týden chytili 121 hříšníků