Svitavsko - Litomyšl bude vzpomínat na setkání prezidentů

Litomyšl – Před 20 lety, 15. a 16. dubna 1994, se tehdejší český prezident Václav Havel setkal v Litomyšli se šesti středoevropskými prezidenty. Litomyšl si Havel vybral k navození neformální atmosféry. Na konferenci, která má celou událost připomenout, přijedou významné osobnosti politické scény jako Karel Schwarzenberg či Jacques Rupnik. Diskutovat s nimi budou lidé, kteří se tehdejšího setkání účastnili. V programu je slavnostní otevření výstavy Srdce pro Václava Havla nebo představení Zahradní slavnost.

Litomyšl – V Zámeckém sklepení bude od soboty přístupná expozice soch Olbrama Zoubka. Prostřednictvím audioprůvodců návštěvníky provede expozicí sám Mistr Zoubek. Výstava potrvá do 26. října.

Moravská Třebová – V sobotu a neděli se mohou návštěvníci Moravské Třebové těšit na bohatý program.  V sobotu je čeká koncert Martina Haricha s kapelou Dusitany Hope. Pro milovníky květin bude ve dvoraně muzea od 19 hodin připraven 9. ročník Květinové show. Netradiční přehlídka řezaných květin a květinových vazeb má letos téma Květiny a muzikál. Hostem večera bude zpěvák Marian Vojtko. V neděli mohou milovníci divadla přijít do muzea na divadelní představení Mandarinková izba.

Jevíčko - V místní synagoze se tuto sobotu v 16 hodin uskuteční 4. ročník přehlídky pěveckých sborů nazvaný Okolo Jevíčka.Vystoupí sbory LSD a Lomnice u Tišnova, Pěvecké sdružení Cantus Jaroměř, Vokální skupina Hlasy ve tmě Lanškroun, Mužský kvartet 4/4 JeVy Jevíčko, Smíšený pěvecký sbor Cantilo Jevíčko.

Brněnec - Krajská přehlídka venkovských divadelních souborů Sněhový Brněnec proběhne tento víkend v Lidovém domě. Jedná se o 11. Ročník, na kterém se sejdou amatérské divadelní soubory z našeho kraje. Během tří dnů mohou divadelní nadšenci shlédnout osm představení, mezi nimiž nebudou chybět hudební komedie, tragikomedie, nebo i pohádka. V pátek přehlídka začíná v 15.30 hodin, v sobotu v 10 hodin a v neděli v 9.30 hodin.

Orlickoústecko - Festival Jeden svět na Malé scéně

Ústí n. O. – Denně až do neděle jsou v ústeckém klubu Malá scéna promítány dokumentární filmy festivalu Jeden svět. V programu je celkem 18 pozoruhodných snímků našich i zahraničních filmařů věnovaných široké škále témat: práci, konzumnímu způsobu života, rozvojové pomoci, obchodu s lidskými orgány a dalším. Každý večer jsou připraveny besedy se zajímavými osobnostmi. Program najdete na www.orlicky.denik.cz .

Vysoké Mýto – Náměstí Přemysla Otakara II. bude v sobotu od 9 hodin patřit Jarnímu Kujebáckému jarmarku, který nabídne nejen velikonoční zboží. Chybět nebudou zabijačkové speciality a moravská vína, v doprovodném programu budou předváděny ukázky řemesel, připravena jsou hudební vystoupení.

Chrudimsko - Bazar knih: prodáte i nakoupíte

Pohled – Patříte k těm, kteří nedokážou vyhodit ani nepotřebné knihy? Tak neváhejte a přineste je na burzu knih v sobotu 12. dubna do sálu kulturního domu v Pohledu od 8 do 16 hodin. Za přinesené knihy vám organizátoři poděkují, za odnesené zaplatíte pětikorunu za kus. Výtěžek z bazaru a neprodané knihy budou věnovány Diakonii Broumov.

Slatiňany – Velikonoce se pojí s řadou tradic, z nichž některé jsou dávno zapomenuté a jiné se uchovaly dodnes. Ačkoliv jsou některé velikonoční obyčeje v Česku stále velmi oblíbené, starodávné tradice udržuje při životě pouze třetina lidí. Přijďte se proto podívat do Společenského domu ve Slatiňanech, kde pro vás členové svazu diabetiků připravili výstavu, na které si můžete připomenout tradiční velikonoční obyčeje. Výstava je spojena i s prodejem velikonočních výrobků a bude pro vás připravena od pátečního poledne až do nedělní 15. hodiny.

Pardubicko - Do Ideonu v sobotu přijeďte na koloběžce

Pardubice – Zpěvačka Anna K si pro své fanoušky připravila netradiční koncert. V pátek od 20 hodin představí své písně v pardubickém Kulturním domě Hronovická v akustické podobě.

Pardubice – Od pátku do neděle se můžete inspirovat nejnovějšími bytovými trendy na Jarním pardubickém veletrhu v Ideonu. Součástí programu bude i akrobatická show tanečnice Mondberg Vienna.V sobotu od 15 hodin se uskuteční pokus o setkání co největšího počtu koloběžek.

Pardubice – Hned deset skladeb Antonína Dvořáka zazní na Velikonočním koncertě Pardubického hudebního jara v Sukově síni Domu hudby. V neděli od 17 hodin při této příležitosti spojí své umělecké síly Symfonický orchestr Konzervatoře Pardubice se zpěváky a pěveckými sbory pod taktovkou dirigenta Tomáše Židka.

Lázne Bohdaneč – V sobotu začíná v Lázních Bohdaneč cykloturistická sezona. Zájemci, kteří se chtějí projet na kole podél Opatovického kanálu, se mohou registrovat před bohdanečskou radnicí mezi 9. a 10. hodinou.

Královehradecko - Hořiněves připravuje jarmark. 
Možná přijde i kouzelník

Hořiněves – V neděli se v Hoříněvsi koná od 11 hodin Velikonoční jarmark. V programu vystoupí žáci místní mateřské školy, studenti zahrají loutkovou Velikonoční pohádku a od 14 hodin se koná mše svatá v kostele svatého Prokopa. Návštěvníci se mohou těšit také na kouzelnické vystoupení Mr. Carla.

Piletice - Hradecká kulturní a vzdělávací společnost spolu s Klubem lidové tvorby zvou na velikonoční svátky do Piletic. Na Šrámkově historické usedlosti mohou zájemci obdivovat například bohatou sbírku kraslic Klubu lidové tvorby v rámci akce Velikonoce na statku. Výstava bude pro návštěvníky otevřena od Zeleného čtvrtka – 17. dubna až do Pondělí velikonočního – 21. dubna 2014, vždy od 10 do 16 hodin.

Hradec Králové – Na konferenci TEDx, tedy setkání se zajímavými řečníky a mysliteli, se mohou Hradečáci těšit už tuto sobotu v kině Bio Central. Tradice diskuse se začala psát před pětadvaceti lety v Americe a od té doby na ní vystoupila řada známých lidí – mezi nimi například i Bill Gates. Do krajského města zavítá  osm řečníků. Například Ondřej Kobza, který se snaží oživit veřejný prostor, a proto umisťuje piana na nádražích po celé republice. Jedno stojí i na tom hradeckém. Nebo lékař Karel Volenec – držitel desítek patentů a zlepšovacích návrhů.

Rychnovsko - Upleťte si pomlázku, ozdobte kraslice

Častolovice – Už v pátek otevře častolovické výstaviště bránu všem příchozím. Celý víkend se tu koná již 14. tradiční velikonoční výstava, kterou organizují častolovičtí zahrádkáři společně s městysem. Návštěvníci si budou moci prohlédnout ukázky staročeských řemesel, například práci na kolovrátku nebo na hrnčířském kruhu. Každý si zde bude moci připomenout tradiční velikonoční zvyky, jako je pletení pomlázek nebo zdobení kraslic.Nebude tu chybět samozřejmě ani květinová výzdoba.

Opočno – V sobotu od 15 hodin v Kodymově národním domě se můžete těšit na kulturní vystoupení, ochutnávku velikonočních dobrot a výstavku výrobků dětí. Junák – svaz skautů a skautek ČR zde totiž pořádá charitativní akci Děti pro děti aneb Pohádkovým světem za vlčetem. Výtěžek poputuje na Dětskou kliniku hematologického oddělení v Hradci Králové.

Rychnov nad Kněžnou – V Pelclově divadle se v neděli od 15 hodin odehraje rodinná pohádka O pravdomluvné rybce se zpěvy pro děti od 5 let v podání ochotníků z Kvasin.

Jičínsko - Ve Starých Hradech poteče víno proudem

Staré Hrady – Tradiční jarní akce na hradu a zámku Staré Hrady se chystá již tuto sobotu. V 10 hodin vypuknou Valdštejnské slavnosti vína za účasti budoucího vévody Albrechta z Valdštejna a jeho družiny. Čekají vás ochutnávky vín, vinný jarmark, pochoutky dobové kuchyně, souboje mušketýrů, královská garda, starohradský sokolník, který předvede ukázky výcviku dravců, pohádkový program a další zajímavosti. Zábava, soutěže, hry a překvapení jsou připraveny nejen pro děti, ale i pro dospělé. Navíc budete moci osobně poznat vévodu Albrechta z Valdštejna ve věku deseti let.

Nová Paka – Dům dětí a mládeže Stonožka pořádá v sobotu dobročinný bazárek ve prospěch pejsků a koček bez domova. Uskuteční se od 9 do 17 hodin. Během akce je zajištěno občerstvení a pro nejmenší je připraven dětský koutek.
Miletín – Zelená stopa Miletín a město Miletín vás všechny srdečně zvou na Pohádkovou stezku Polámal se mraveneček. Po stezce plné pohádek se můžete vydat v sobotu.   Start je mezi 14. a 15. hodinou od rodného domku K. J. Erbena v Miletíně. Občerstvení je zajištěno. Zváni jsou milovníci pohádek všech věkových kategorií. Akce se koná u příležitosti oslav 890 let Miletína.

Náchodsko - Cestománie voní dálkami i exotickou kuchyní

Horní Rybníky – V budově Obecního úřadu v Horních Rybníkách se v sobotu od 16 hodin koná 13. ročník cestopisných přednášek a setkání cestovatelů s názvem Cestománie. Kromě vyprávění a promítání fotografií i filmů s cestopisnou tematikou je připravena divácká soutěž a tradiční ochutnávka exotické kuchyně. Výtěžek z akce poputuje do Střediska rané péče Tamtam Praha, které se stará o rodiny s dětmi se závažným postižením sluchu.

Červený Kostelec – V sobotu a v neděli dopoledne se na  rybníku Brodský koná posedmé sraz vodních modelářů. Na vodě se budou prohánět modely lodí rychlostí přesahující 100 km v hodině, letadla budou startovat i přistávat na vodní ploše a k vidění budou věrné makety historických lodí.

Broumov –  Velikonoční jarmark  se uskuteční v sobotu od 9 hodin na Mírovém náměstí v Broumově. Prodej výrobků žáků broumovských škol a dětského domova doplní hudební program a vystoupení česko–polského souboru na téma Velikonoce. 

Trutnovsko - Židovský hřbitov nahradí památník

Dvůr Králové – V pátek od 20 hodin se v restauraci Na Karlově koná koncert na podporu výstavby památníku židovského hřbitova. Na benefiční akci přijedou zahrát dvě přední české hudební kapely –  Vložte kočku a Nekuř toho tygra. Výtěžek akce je určen na výstavbu připomínky židovského hřbitova, který byl v 60. letech zničen.

Trutnov – V trutnovském Uffu pokračuje v neděli od 18 hodin další díl seriálu Rodinné UFFOkousky, tentokrát v podání  Divadla Radost Brno. Představení je pro děti od 8 let. Jde o půvabné vyprávění Petra Bajzy, který se svými čtyřmi kamarády zažívá mnohá dobrodružství. Za potyčky s Habrováky a časté rošťárny inkasují kázání i pohlavky dospělých. Scénická adaptace knihy Karla Poláčka pobaví celou rodinu.

Rtyně v Podkrkonoší – Divadelní komedii od Moliéra Lékařem proti své vůli sehrají v sobotu od 19 hodin v kině na Rychtě libňatovští ochotníci. Jedna z nejlepších frašek slavného francouzského dramatika si bere na mušku nejen lékařské povolání, hypochondrii, mastičkáře a různé šarlatány, ale i falešné a hloupé měšťanské způsoby.