Letní parní express bude brázdit Orlickoústecko i letos. "Kromě tradiční trasy z Dolní Lipky, přes Ústí nad Orlicí až do Hanušovic zařadíme nově také další velmi zajímavou trasu. První sobotu v červenci a v srpnu vyrazíme z Dolní Lipky přes Českou Třebovou až do Moravské Třebové," uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Pokračovat chce kraj také v jízdách do Polska, právě ty se v minulém roce staly velmi populárními.

Přeshraniční cesty se uskuteční v sobotu 25. června a 3. září, cílem bude Slezská Javořina, která je díky velkému železničnímu muzeu rájem pro všechny šotouše.

Historický parní vlak, který v létě opět bude brázdit kraj
Parní vlak se v létě opět rozjede napříč Pardubickým krajem

"Na tyto cesty do Polska bychom chtěli požádat o dotaci v rámci takzvaného Fondu mikroprojektů, který je součástí programu přeshraniční spolupráce Česká republika – Polsko,“ uvedl Netolický s tím, že konkrétní časové polohy vlaku budou upřesněny, stejně jako ceník jízdného.

Pro jízdy na území Pardubického kraje by navíc měl být uplatnitelný tarif IREDO s příspěvkem pravděpodobně 60 korun na obnovu historických lokomotiv a souprav. "Zároveň pro cestující připravujeme speciální webové stránky, na kterých naleznou všechny důležité informace o jízdách. Ty by měly být v provozu nejpozději do konce května,“ dodal Netolický.