„Požádali jsme Armádu ČR o výpomoc v podobě deseti vojáků pro Pardubickou nemocnici. Postupně se nám nemocnice plní. Situace v tuto chvíli není tak špatná, jako tomu bylo na jaře, kdy jsme měli až 536 hospitalizovaných s covidem. V tuto chvíli se pohybujeme na hranici přesahující 170 hospitalizovaných. I přesto však již musí docházet k úpravám lůžkového fondu v našich zařízeních,“ přiblížil situaci hejtman Martin Netolický. Vojáci v nemocnici pomohou zejména obslužnému personálu.

„Stres spojený s péčí nejen o covidové pacienty je dlouhodobý a chceme využít nabídku pro odlehčení našim zaměstnancům,“ dodal Netolický. Nevylučuje, že požádají o výpomoc také pro další nemocnice v kraji. Aktuálně je v nemocnicích v Pardubickém kraji hospitalizováno přes 170 pacientů s covidem-19, z toho dvě desítky jich vyžadují intenzivní péči. V Pardubické nemocnici, kde je pacientů nejvíce, jsou covidové stanice zřízeny na infekčním a neurologickém oddělení, na geriatrii a pacienti s covidem leží také na ARO. „Vzhledem k navyšování počtu hospitalizovaných a zřizování covidových stanic bohužel nemocnice musí v některých případech přistupovat k omezování plánované péče,“ vysvětlila Kateřina Semrádová, mluvčí Nemocnice Pardubického kraje.

Sklář Jiří Pačinek vytvořil pro papeže Františka křišťálový relikviář svaté Zdislavy. Jeho kopie bude k vidění v Litomyšli.
FOTO: Jako sněhová vločka. Unikátní relikviář míří do Litomyšle

Za úterý hlásí laboratoře v Pardubickém kraji 1 095 pozitivně testovaných lidí. Vláda zvažuje, že bude v brzké době uznávat pouze PCR testy místo antigenních a samotestů. Už teď ale jedou laboratoře v kraji nadoraz. Lidé čekají na termíny několik dní nebo cestují na testy desítky kilometrů. „Dcera se dostala do trasování kvůli nakaženému spolužákovi. Registrace na PCR test byla plná, nejbližší termín byl až za sedm dní, což bylo dlouho. Museli jsme ji nechat v karanténě 14 dní,“ řekla Věra Horáková ze Svitav.

Třeba v Litomyšli bývá fronta od odběrového místa až k vrátnici nemocnice. Kapacitu testovacích míst se snaží nemocnice navyšovat, ale možnosti jsou jen omezené. „Personální a prostorové možnosti nemocnic jsou omezené a není možné je neomezeně navyšovat. Například odběrové místo Pardubické nemocnice oproti konci října zdvojnásobilo počty odebíraných vzorků na zhruba 500 denně,“ uvedla Semrádová. Zájem o testování vzhledem k aktuální situaci stále narůstá. Ve středu byly například volné termíny na PCR testování indikované lékařem nebo hygienou až od 24. listopadu dál. Pro samoplátce bylo volno od pondělí. „Moc si nedokážu představit, že budou jen PCR testy. Politici asi nikdy nebyli v terénu, se tady z toho zblázníme. Už takhle lidé nadávají, že dlouho čekají ve frontě, dlouho trvají výsledky,“ podotkla pracovnice odběrového místa v regionu.

Očkování proti covidu. Ilustrační foto.
Diskriminace, brání se lidé. Kvůli očkování podávají trestní oznámení na vládu

Jak stoupá zájem o testy, přibývá i lidí, kteří chodí na očkování proti covidu. „V prvním říjnovém týdnu bylo v našich pěti vakcinačních centrech podáno 1497 dávek, v posledním říjnovém už 3891 dávek a v prvním listopadovém pak 5160 dávek,“ přiblížila Semrádová. Nejvíce zájemců o očkování hlásí Pardubická a Chrudimská nemocnice.