„Třeba v Litomyšli půjdou dnes indikovaní pacienti na odběr až příští úterý,“ potvrdila Deníku stížnosti desítek lidí na pomalost testování mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Kateřina Semrádová.

„Narážíme na limity s nedostatkem odběrových a testovacích souprav a s využitím kapacity laboratoří. Ty totiž nejsou dimenzované na současnou poptávku. S ministerstvem jsme začali řešit možnost testovat vzorky mimo Pardubický kraj,“ dodala.

Epidemie v Pardubickém kraji doposud vykazovala zdánlivě pozitivní průběh. Bylo tu ze všech krajů skoro nejméně zjištěných nakažených. Jenže právě v tom zakletém nízkém čísle se skrývá velké „Ale“: Epidemiologové se obávají, že se v kraji jen málo testuje a že nakažených je naopak mnohem víc. Jen se o nich neví, protože nejsou testováni.

Chemici z Univerzity Pardubice pomohou s testy na koronavir. Zvládnou asi 60 rozborů denně.
Testovat vzorky na koronavir bude i univerzita

Testování potřebuje i nemocnice

„Obávám se, že v Pardubickém kraji se jen v porovnání s jinými kraji velmi málo testuje,“ podotkl pro Deník epidemiolog, který si nepřál být jmenován. Kdyby se víc testovalo, bylo by i víc zjištěných nakažených.

Vedení krajského zdravotnictví se brání, že situace v kraji je podobná jako jinde. „K odběrům indikují už nejen hygienici, ale i praktičtí lékaři nebo pneumologové. Jen za dnešek jsme vyřídili 260 vnějších požadavků k otestování. Přibližně sto indikací denně mají pak naše vlastní nemocnice. Testujeme hospitalizované či ambulantní pacienty, pacienty před operací nebo před propuštěním do sociálních služeb a testujeme i zdravotníky. Například minulý týden jich muselo kvůli jednomu pacientovi, u něhož se později prokázal covid-19, podstoupit testování sedmdesát. Vnitřní indikace budou určitě dále narůstat,“ řekla včera Semrádová.

Kapacita drive-in odběrových míst v Pardubicích a Litomyšli je v součtu i s třemi výjezdovými posádkami v kraji jen zhruba 150 lidí denně. Interní potřeba nemocnic se pohybuje kolem stovky a bude se zvyšovat.

Pardubický kraj představuje z pohledu počtu obyvatel jednu dvacetinu republiky, takže denně by se tu mělo testovat alespoň 250 lidí. V celém Česku se totiž denně testuje už přes 5000 pacientů denně. Svou dvacetinu však kraj podle zjištění Deníku zdaleka nesplňuje.

„Se započtením kapacity Univerzity Pardubice ale už ano, plus k tomu řešíme testování mimo Pardubický kraj,“ dodala mluvčí.

Kardiologie pardubické nemocnice
V kraji přibylo 28 nových případů nákazy, je mezi nimi i personál nemocnice

Počty po krajích nejsou

Ani krajská hygiena, ani Ministerstvo zdravotnictví nedokáže rozklíčovat přesný počet odběrů po krajích. „Vzhledem k tomu, že v některých krajích nemají vlastní laboratoře a vzorky putují mezi kraji, nelze tento údaj věrohodně stanovit,“ uvedla mluvčí Ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová.

Laboratoře na vyhodnocování odebraných vzorků jsou v nemocnicích v Pardubicích a Litomyšli a v soukromé klinice Medila v Pardubicích, jež zpracovává odběry získané v Pardubicích. Ta jich zvládne 50 denně.

„S pardubickou nemocnicí máme smlouvu, vzorky sem z tamního drive-in dovážíme každý den, k tomu i odběry od praktických lékařů nebo nově i z domovů důchodců, kde se také začínají odebírat vzorky,“ uvedla vedoucí pardubické Medily Kateřina Žemličková.

V součtu tato tři místa dokáží denně zpracovat 200 vzorků. Ke spolupráci se chystá Fakulta chemicko-technologická Univerzity Pardubice, ta pomůže s dalšími 50 vzorky. Ale možná až od konce příštího týdne, s nemocnicí univerzita řeší dílčí problémy.

Náš kraj se začal v tabulce počtu zjištěných případů propadat poté, co se celorepublikově začalo minulý týden mnohem více testovat. V Pardubickém kraji také množství testování narostlo, ale kapacity přesto nestačí. Především laboratoří, v součtu v Pardubickém kraji zvládnou za den vyhodnotit 200 vzorků. Ale nejen laboratoří. Docházejí i zásoby testovacích sad pro samotné odběry a vyhodnocování vzorků, takže navýšení kapacit by v současné situaci ani ničemu nepomohlo.