Svatby se v současné situaci konat mohou. Maximální počet účastníků je však 15 a v limitu je započítán také oddávající a matrikář. Svatby se musí konat v okresu, kde má bydliště alespoň jeden ze snoubenců. Druhý ze snoubenců může přicestovat, stejně tak jako svědek. Ostatní svatebčané se však mohou události zúčastnit jen za předpokladu, že se svatba koná na území okresu, kde mají bydliště. Během svatebního obřadu platí pro snoubence výjimka z povinnosti mít nasazený respirátor nebo roušku. Po skončení obřadu je však nutné si ji zase nasadit. Svatební hosté mají respirátor nasazený po celou dobu.

Současná pandemická situace romantické lásce příliš nepřeje. Své o tom ví i Žaneta Burešová z Vysokého Mýta. Ta měla být v červnu 2021 už rok vdaná. Dnes to ale vypadá, že svatbu bude odkládat podruhé. „Šaty mám rok schované ve skříni. Prstýnky jsou v šuplíku a stále čekáme, jaký termín na ně necháme vyrýt. A mimochodem zasedací pořádek ke sváteční tabuli dělám už potřetí,“ vysvětluje posmutněle.

Loňský červnový termín páru nevyšel nejen kvůli počtu hostů, ale také proto, že přítel Žanety je Slovák. Jestli jeho rodina bude moct dorazit na svatbu letos v červnu, je nejisté. „Možná termín přesuneme potřetí. V září už by to mohlo vyjít,“ dodává optimisticky Žaneta.

V menších městech se svatby prozatím téměř nekonají, snoubenci vyčkávají. „Máme strašně málo svateb. Ještě se mi nestalo, že by v únoru nebyla žádná svatba, letos poprvé. Březnové termíny bych napočítala na prstech jedné ruky,“ uvádí pracovnice litomyšlské matriky Irena Štochlová.

Úplně stejně se svatby rušily už před rokem:

Ilustrační foto.
Do roka a do dne? Ne. Svatby se ruší

Jarní a letní termíny svateb už navíc někteří přesouvají. „Lidé doufali, že to bude lepší a teď ztrácejí naději. Ruší už červnové svatby, kterých jsme měli naplánováno opravdu hodně,“ dodává Štochlová.

Pardubická matrika pořádá svatby prozatím každý druhý víkend. Letní měsíce jsou však podle očekávání stále velmi žádané. „Termíny v letních měsících se rychle plní,“ říká vedoucí pardubické matriky Zdeňka Havlíčková.

Ponurá situace panuje také ve svatebních salónech. Radka Rybová jeden takový provozuje v Chocni už od roku 2002. Minulý rok v září objednala novou kolekci svatebních šatů, kdy si ji ale budou moct vyzkoušet první nevěsty, nikdo neví. „Šaty dorazily v lednu, samozřejmě jsem do nich ještě nikoho neoblékla,“ konstatuje.

Uzavřené okresy a další protiepdemická opatření komplikují svatebčanům život. Ilustrační foto.
Covid svatbám nepřeje. Snoubenci z jiných okresů je raději zruší

Zrušené svatby a méně nevěst potvrzuje také majitelka salónu Astrid Bridal v Pardubicích. „Nižší zájem nevěst jsme zaznamenali už minulý rok. Tento je snad ještě horší. Nevěsty volají hodně, neustále je přeobjednáváme, protože netušíme, kdy nastane rozvolnění,“ popisuje situaci Jitka Vognarová.

Také kosmetičky a kadeřnice čekají na první zkoušky svatebních účesů a líčení. „Od ledna bych už obyčejně přijímala nevěsty na zkoušky. Teď je vše zrušené. Termíny neustále přesouváme,“ podotýká smutně vizážistka Andy Klečková z Pardubic. Spolu s nevěstami doufá, že v květnu se svatební sezona naplno rozběhne.