Nemocnice Pardubického kraje zavádějí jednotný počítačový program na vyhodnocování informací ze zdravotnictví. Měl by jim umožnit porovnat ekonomiku výkonů v jednotlivých zařízeních a zlepšit jejich hospodaření. Novinářům to řekl hejtman Pardubického kraje Radko Martínek (ČSSD).

„Od 1. ledna příštího roku budou všechny informace ze všech nemocnic souměřitelné a bude možné srovnávat jejich výkony a úhrady za ně," konstatoval Radko Martínek.

Jednotná databáze

Dodavatelem programu je firma SW Lab, která v nemocnicích za několik set tisíc korun rozšiřuje svůj již dříve zavedený program na sledování zdravotnických výkonů.

Systém pracuje s jednotnou databází informací, jednotné jsou i jeho vstupy a výstupy. Z velké části je již naplněn údaji. Nemocnice a hejtmanství v něm budou mít také nástroj a argumenty pro jednání se zdravotními pojišťovnami.

„Uplatnilo se to již nyní, když měla Orlickoústecká nemocnice platit vratky. Prostřednictvím systému se to podařilo vyřešit a dostane snad i nějakou menší částku navíc," poznamenal hejtman Pardubického kraje.

Hledání úspor

„Systém umožní efektivní způsob léčby a kontrolu nákladů. Nemocnice, které stejný výkon provádějí dráž než ostatní, budou muset najít úspory," uvedl vedoucí odboru zdravotnictví Pardubického kraje Jaroslav Forejt.

Podle Radko Martínka by bylo možné porovnávat nemocnice kraje i s dalšími zdravotnickými zařízeními v České republice. To však podle Jaroslava Forejta naráží na to, že v jiných krajích nemocnice používají jiné programy a jiné způsoby účtování.

Některá porovnatelná republiková data uvádí pouze Národní referenční centrum.

Přes dlouhodobou snahu kraje vytvářely nemocnice každoročně značné ztráty. Zatímco v roce 2008 skončilo pět nemocnic s celkovou ztrátou 127 milionů korun, za loňský rok vytvořily ztrátu zhruba 28 milionů korun.

Intervence kraje

Zlepšení však bylo dosaženo jen za cenu intervence kraje, který jim vloni na podzim poskytl z rozpočtu kraje 117 milionů korun formou takzvaných vyrovnávacích plateb.

Letos jim krajští zastupitelé schválili další platby v celkové výši 210 milionů korun. Jen díky tomu se nemocnice v Pardubicích a Ústí nad Orlicí, které mají nízké základní jmění a vysoké závazky, vyhnou riziku insolvence.

(zr, čtk)