Fotbalové EURO 2012 už klepe na dveře. Přes Českou republiku na něj do Polska zamíří stovky fanoušků a nebudou mezi nimi jen ti slušní. Právě na největší agresory se včera v České Třebové intenzivně připravovali policisté z pořádkových jednotek.

„Přes Českou republiku zamíří do Polska fanoušci z Německa a Slovenska. Velké obavy máme ale hlavně z jižních států – Itálie nebo Chorvatska. Policie se na možné problémy už chystá. Minulý měsíc jsme v Libereckém kraji nacvičovali zákrok proti fanouškům z autobusu. Nyní v České Třebové zkoušíme nejrůznější situace ve vlacích,“ popsal mluvčí policejního prezidia Jan Melša.

Cvičí i Poláci

Příprava je skutečně důkladná. Policisté tentokrát měli k dispozici vyřazené železniční vagony a tak mohli cvičit i extrémní varianty násilného vstupu do soupravy.  Kromě devadesáti příslušníků pořádkové jednotky Pardubického kraje do Třebové přijeli i jejich kolegové z Libereckého kraje a také dvacet policistů pořádkové jednotky z Wroclawy. Polští policisté si tu s kolegy z České republiky vyměňují zkušenosti s taktikou zákroku i pravomocemi. Je totiž možné, že policisté z Polska si některé rizikové vlaky budou od českých kolegů přebírat už na našem území.
„Nedělají nám starost ani tak ony speciální vypravené vlaky, jako spíše běžné spoje. Policie je už z minulých let připravena na monitorování skupin fanoušků. Osvědčili se nám takzvaní spotteři, tedy policisté v civilu,  kteří upozorní na rizikové skupiny, aniž by zbytečně budili pozornost,“ dodal Jan Melša.