Ve chvíli, kdy si začal oblékat pláštěnku a rukavice, pochopili lidé v předních řadách, že si skutečně jen nedělá legraci, a rozhodli se prchnout o několik metrů dál. Natlakovaná plechovka surströmmingu totiž při otevírání nebezpečně stříká a hrozí potřísnění neuvěřitelně zapáchajícím lákem.

Jaroslav Němec je ale odhodlaný v Hořicích pokořit rekord, odhodlaně tedy otevírá tři plechovky švédské zkvašené rybí speciality. Stačí ale jen jeden pohyb otvírákem a slabý poryv větru, aby přihlížející pochopili, že to nebude mít snadné. Surströmming totiž páchne opravdu odporně. "To smrdí jako septik," zacpává si nos jeden z diváků. "Zlatý septik!" oponuje mu jeho kamarád.

S podobnou show se maxijedlík z Bystrého u Poličky nedávno představil na Chrudimsku:

Některým jedlíkům se udělalo ze Surströmmingu špatně...
FOTO, VIDEA: Šílený rybí puch. Na Monacu se jedlo nejsmrdutější jídlo na světě

Kyselý sleď je tradiční jídlo pocházející ze Skandinávie. Původně byl doménou chudých obyvatel na severu, později se stal oblíbeným jídlem za války,. Slaný nálev v kombinaci se zkvašením totiž zajišťoval dlouhou trvanlivost ryby. Dnes je surströmming považován za švédskou specialitu, vztahují se k němu ale četná omezení. Plechovka kyselých sleďů se nesmí převážet na palubě letadla, ani otevírat v uzavřených prostorech. Platí také zákaz podávání surströmmingu v restauracích. Návštěvníci hořického food festivalu už dnes mají jasnou představu, proč.

Odložená Hořická pouť 2021
FOTO: Balónky, kolotoče a superhrdinové. Do Hořic o víkendu přijela pouť

Maxijedlík Jaroslav Němec už v pojídání smrdutých rybiček soutěžil dříve, dosud se mu ale nepodařilo stlačit čas pod dvě minuty. "Minule jsem snědl plechovku za 1:20, ale to nepočítám, protože jsem před soutěží dával ochutnat divákům a porce tedy byla menší. Myslím, že čas pod dvě minuty je světový rekord. Nikdo jiný totiž zatím v pojídání surströmmingu nesoutěží v takové míře, aby pil i lák," říká Němec. V Hořicích se přihlásili dva odvážní, kteří se rozhodli se s Maxijedlíkem utkat. Už v okamžiku otevření konzervy sice nejspíš svého rozhodnutí litovali, nakonec se ale s úkolem popasovali úctyhodně a narozdíl od mnohých lidí na virálních videí z pojídání suströmmingu ani nezvraceli. Němcovu rekordnímu času 1:56.37 se ale ani zdaleka nepřiblížili.

Za hotdogy až do Las Vegas

Díky soutěžím v pojídání nejrůznějších pochoutek se Maxijedlík dostal do povědomí lidí na mezinárodní úrovni. Jeho utkání se pravidelně objevují na stránkách novin i v televizi. V poslední době se zviditelnil hlavně zdoláním světového rekordu, když snědl skoro 4 kg zmrzliny za pět minut, nebo snědením 47 párků za pět minut. Nejraději ale soutěží v pojídání sladkého. "Už jsem soutěžil s koláčky nebo levandulovou bábovkou," vzpomíná na nedávné soutěže, při kterých padly rekordy.

V soukromém životě se ale snaží s jídlem trochu brzdit. "V poslední době jsem hodně omezil maso a začal jíst víc vegetariánských jídel. Díky tomu se mi podařilo pár kil shodit. Taky vůbec nejím pečivo," říká.

Výjimku dělá vyučený kuchař pouze při soutěžích. V brzké době doufá, že se mu podaří odcestovat na soutěž v pojídání hotdogů v americkém Las Vegas. Do světové velmoci v soutěžení v jídle se nesmírně těší a postupně začíná trénovat, aby Američany porazil. "Tam už nejde vůbec o jídlo. Ti lidi do sebe párky i rohlíky ládují, skoro ani nekoušou a namáčejí si pečivo do vody, aby jim lépe klouzalo. Tak doufám, že nám brzo povolí do USA odjet," vysvětluje Němec.

Stavba začne 19. července.
Rekonstrukce silnice na hořickém náměstí se o týden odkládá

Kromě cesty za oceán plánuje v nejbližší době také další výzvu v pojídání surströmmingu. Ve spolupráci s obchodem Föda, který jako jediný u nás smrdutou pochoutku prodává, se rozhodl uspořádat výzvu a přizvat k tomu i ostatní, kteří by se s Maxijedlíkem chtěli utkat. Velká akce se bude konat přímo před pražským obchodem a zúčastnit se může každý. "Jen kolemjdoucí nám asi nepoděkují," směje se.

Jaroslav Němec tvrdí, že sní úplně všechno. Se zálibou pojídá červy i tarantule, má rád koprovou omáčku a jeho recept na bábovku s vaječným likérem se rozšířil po internetu rychlostí blesku. Přesto jsou ale věci, které se zatím neodvážil vyzkoušet. "V Asii existuje hrozně zvláštní delikatesa. Říká se tomu balut a jedná se o uvařené, napůl vyvinuté kachní nebo kuřecí embryo. To jsem zatím nezkusil, ale určitě to bude velký extrém. Člověku to připadá odporné hlavně z pocitové stránky," říká Maxijedlík Jaroslav Němec s tím, že se možná podobné výzvy dočkáme na příštím food festivalu v Hořicích.