Lidem, kteří trpí například epilepsií či astmatem, začínají krušné časy. Kvůli rozhodnutí předchozí vlády totiž nyní postupně přicházejí o status tzv. zdravotně znevýhodněných osob, na které jejich zaměstnavatelé dostávali od státu každý měsíc několikatisícovou podporu. Ti se tak ocitají bez práce.

Příkladem je pardubická Česká abilympijská asociace, která (ČAA) už jednoho člověka musela propustit a dalšího totéž čeká na jaře. Přesně tak, jak na ně přestávají chodit příspěvky. Národní rada osob se zdravotním postižením (NRZP) se sice snaží lobbovat za urychlené přijetí novely zákona, do příštího roku se to však kvůli nedávným volbám už nejspíš nestihne.

„Bohužel jsme kvůli konci statusu zdravotně znevýhodněné osoby už museli propustit jednoho zaměstnance, dalšího to čeká v příštích měsících," potvrdila ředitelka ČAA Ivana Dolečková.

Ministerstvo práce a sociálních věcí sice chce těmto lidem jejich statut vrátit zpět, kvůli současné výměně vlád se to však do konce roku už nestihne. Šéf NRZP, známý vozíčkář Václav Krása, chce ministerskou novelu ještě protlačit na jednání končící úřednické vlády, aby šla do Parlamentu po Novém roce co nejdřív. Má však výhrady k navrhovaným výším příspěvků zaměstnavatelům.

„Ti doposud dostávali osm tisíc na jednoho člověka a další peníze na provozní výdaje. Jestli teď chtějí přispívat jen čtyřmi tisíci na mzdu a už žádnými provozními dotacemi, tak to je zatraceně málo a to se musíme pokusit před jednáním vlády změnit," uvedl Krása.