Nejvíce v EUČesko je v EU zemí s dlouhodobě největším počtem případů klíšťového zánětu mozku. Čtvrtina všech onemocnění za posledních 40 let byla u českých pacientů. ČR je podle odborníků  původní endemické území, odkud se infekce rozšířila, vysoký výskyt je také ve Slovinsku, Německu, Rusku a Pobaltí. V Česku bylo nejvíce případů v roce 2006, kdy lékaři evidovali 1029 nemocných.  V roce 2012 počet díky mrazivé zimě, která klíšťatům nesvědčila, klesl na 573 onemocnění,  ale i to bylo v rámci EU nejvíce.

Loni výrazně přibylo lidí, kteří se nechali očkovat  proti klíšťové encefalitidě. Podle zdravotníků se povědomí o riziku spojeném s klíšťaty rozšiřuje a lidé mají potřebu se proti němu bránit, řada z nich také využila  zvýhodněnou nabídku očkování zdravotních pojišťoven. Jen ve východních Čechách se vakcinaci například podrobilo více než 1300 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny.

Klíšťata letos nespí

Očkovaní udělali zřejmě dobře, protože Česko je v EU zemí s dlouhodobě největším počtem případů klíšťového zánětu mozku. Navíc letošní nezvykle mírné zimní počasí, které trvalo až do tohoto týdne, už klíšťata probudilo. Odborníci upozornili, že tito parazité byli aktivní v prosinci i v lednu, což se v jiných letech nestávalo. S tím souvisí i prakticky celoroční hrozba nemocí, které klíšťata mohou přenášet, kromě encefalitidy hrozí i lymská borelióza.

Klíšťová encefalitida je infekční virové onemocnění napadající mozek a mozkové blány. Nemoc se může projevovat lehkými bolestmi hlavy a zvýšenou teplotou, ale také prudkými bolestmi, vysokými horečkami, dezorientací, ztuhnutím šíje atd. Vyloučit nelze ani dlouhodobé následky – ochrnutí, poruchy soustředění, snížení intelektuálního výkonu a v krajním případě smrt.
„Člověk se může nakazit, pokud je napaden klíštětem, infikuje se při odstraňování klíštěte ze psů či jiných zvířat, při kterém došlo k přímému kontaktu kůže člověka s klíštětem, nebo když konzumuje nepřevařené kozí, případně kravské mléko či nepasterizovaný sýr," varovali odborníci ze Státního zdravotního ústavu.

U nás je bezpečněji

Počet případů se v jednotlivých krajích  zvyšuje  podle toho, zda jsou v nich místa, kde je výskyt nakažených klíšťat vyšší.   Nejhorší situace je v jižních Čechách.

„V rámci našeho kraje lze vyšší výskyt klíšťat očekávat snad jen v povodí Labe a v lesích na Hradecku, Jičínsku a Náchodsku," uvádějí královéhradečtí hygienici. Pokud jde o klíšťovou encefalitidu patří podle nich Královéhradecký kraj dlouhodobě k nejméně postiženým v republice, podstatně horší je zde nebezpečí lymské boreliózy. V Pardubickém kraji je situace obdobná.
Lidé však  cestují, a tak jim nákaza hrozí třeba na dovolené či o víkendu stráveném v jiném kraji.

Podle mluvčího VZP Oldřicha Tichého loni finančního příspěvku na očkování ve výši 750 korun využilo 580 lidí v Královéhradeckém a 743 lidí v Pardubickém kraji. Pojišťovna za ně zaplatila téměř 900 tisíc korun. Největší zájem byl na Královéhradecku, kde příspěvek využily dvě stovky klientů, a na Pardubicku, kde se nechalo očkovat 160 lidí. Naopak nejmenší zájem měli lidé na Rychnovsku a Jičínsku.

„V celé ČR nabídku využilo 13 751 lidí a VZP jim vyplatila více než 9,2 milionu korun. Největší zájem projevili klienti na jižní Moravě, Vysočině a na jihu Čech," uvedl mluvčí.

Nabídky pojišťoven

Pojišťovna na vakcinaci přispívala i v minulých letech, ale lidé příspěvku využívali daleko méně. „Loňský počet očkovaných tak představuje ve srovnání s rokem 2011 nárůst o 307 procent," upozornil mluvčí.

Na očkování přispívaly také další pojišťovny. Například klienti České průmyslové zdravotní pojišťovny měli nárok na příspěvek ve výši 1500 korun, Revírní bratrská pojišťovna poskytovala tisíc korun a Vojenská zdravotní pojišťovna 500 korun.