Velkokapacitní letadlo by mělo v Pardubicích přistát ve večerních hodinách, původně byl přílet plánován na 11. hodinu dopoledne. „Naložit 100 tun materiálu může chvíli trvat a v Číně jim to dalo pěkně zabrat. Proto se posouvá plánovaný přílet letounu An-124 Ruslan,“ informovalo Ministerstvo obrany na Twitteru. Z Šen-čenu Antonov odstartoval po třetí hodině ranní.

Kolem 11. hodiny letadlo přistálo v pákistánském městě Karáčí, jedná se pouze o mezipřistání pro doplnění paliva.

Ukrajinský Ruslan do České republiky dopraví 5 milionů roušek, 2 miliony respirátorů, 200 tisíc rychlotestů, 120 tisíc ochranných obleků a 80 tisích brýlí . Letadlo má přistát v Pardubicích mimo jiné proto, že se v nedalekém Opočínku nachází policejní sklad s volnými skladovými prostory, který bude centrálním meziskladem pro celé Česko.

Svou cestu letoun započal ve čtvrtek dopoledne v Kyjevě. „Podařilo se zajistit všechna povolení k přeletům. Mezipřistání v ázerbájdžánském Baku,“ uvedla armáda. V Šen-čenu pak přistál v pátek odpoledne.

Města a obce po celém Pardubickém kraji dezinfikují zastávky, dětská hřiště a další frekventovaná místa. Pomáhají jim hasiči.
ON-LINE: Koronavirus v Pardubickém kraji