Letošní ročník byl speciální tím, že program vznikal trochu improvizovaně. „První ročníky byly postavené na umělcích kolem profesora Milana Valenty. Jsou to velice originální a extravagantní lidé. My jsme to letos trochu upravili tím, že jsme se snažili držet ducha, ale zároveň lidem nabídnout i něco jiného, zkrátka je překvapit," uvedl zastupitel a jeden z organizátorů akce Rudolf Beran.

Kostelem svatého Bartoloměje tak například v sobotu zněl hlas Romany Pávkové. Absolventka místní umělecké školy publikum nadchla a vysloužila si potlesk ve stoje.

Jevíčkovění odstartovalo již
v páteční podvečer a rozhodně se bylo na co dívat. Město vrátilo zapůjčený obraz IQ tykve a pak převzalo nový. „Je to taková naše tradice. Jeden výtvarník vždy na rok zapůjčí obraz a my mu ho pak opět vrátíme," dodal Rudolf Beran.

Zajímavým bodem pátečního programu nebyl pouze již zmíněný hudební program, na kterém se kromě Romany Pávkové podíleli i další muzikanti, například žáci místní základní umělecké školy. Na své si totiž přišli i milovníci mluveného slova a autorského čtení. Toho se zhostil čestný host Milan Valenta, známý odborník na dramaterapii.

Celá akce byla navíc velice dobře promyšlena. Jak jsou na to již diváci zvyklí, tak se na Jevíčkovění setkali profesionální umělci, zapálení ochotníci, talentované mládí a dokonce i klienti ústavu sociální péče. Festival kontrastem získal velice zajímavého ducha, kterého organizátoři umocnili tím, že umění nespoutali na jedno předem vyčleněné místo. Akce totiž postupně probíhala v několika lokalitách. Cílem bylo zapojení celého města.

Program dále pokračoval 
v sobotu, kdy se dopoledne sešli fanoušci malohanáckého nářečí a zajímavých povídek. Své vlastní dílo zde totiž prezentoval Milan Nechuta. Na něj posléze plynule navázala exkurze do oblasti tradičních krojů. Celou akci opět doprovodili žáci místní umělecké školy zpěvem tradičních písní pod vedením Kateřiny Konečné. „Písně jsem vybírala 
z materiálu, který nám dodal místní kronikář pan František Plech," objasnila.

Vrcholem sobotního programu byl projekt Zeměznění, ve kterém si vystoupení nacvičili již zmínění klienti ústavu sociální péče s dětmi. Ti své hudební nadšení přenesli na připravené bubny. Celou akci poté zakončil večerní koncert kapel.

Úspěch podobných kulturních akcí se neměří pouze spokojeností pořadatelů, ale také zájmem publika. S letošní účastí byli organizátoři velice spokojení. Podle odhadů se akce zúčastnilo asi šest set lidí. Kladné reakce vyvolalo 
i úsilí pozvaných umělců. „Celá akce se mi velice líbila 
a rozhodně plánujeme další ročník," sdělil starosta Dušan Pávek. Ten také prozradil, že rozpočet festivalu se vešel do padesáti tisíc korun.