Mezi královéhradeckými družstvy zvítězil jičínský tým, mezi pardubickými bylo nejlepší družstvo ze Svitav.

Profesionální hasiči se v areálu památníku bitvy z roku 1866 utkali v soutěži TFA, která zahrnuje nejtěžší hasičské disciplíny.

„TFA je zkratka anglického Toughest Firefighter Alive, tedy nejtvrdší hasič přežívá," uvedla mluvčí hasičů Královéhradeckého kraje Martina Žahourková. Podle ní se soutěž podobá podmínkám při skutečných zásazích hasičů.

Soutěžilo celkem 43 mužů v mladší a starší kategorii a družstvech, absolvovali čtyři disciplíny, časy se sčítaly. Podle mluvčí soutěžící například běželi s požárními hadicemi a proudnicemi v délce minimálně 75 metrů, následovalo 80 úderů kladivem na trenažéru, pronesení dvacetikilogramového závaží tunelem, transport figuríny na vzdálenost 60 metrů a překonání třímetrové bariéry. Soutěžící museli také vystoupit po schodišti do prvního podlaží s barely o váze 25 kilogramů.

Za nejnáročnější disciplínu Žahourková označila výstup hasičů po schodech na rozhlednu do výše zhruba dvanáctého podlaží.

„Hasiči zasahovali v kompletní výstroji, tj. v zásahovém oděvu Fireman, přilbě, v zásahové obuvi a u některých disciplín také v rukavicích a s dýchacím přístrojem. Výstroj vážila kolem patnácti kilogramů," upozornila mluvčí.

V soutěži Královéhradeckého kraje byl nejlepší Pavel Kubín, druhý skončil Tomáš Višňar, oba z Jičína, a třetí Ondřej Rosenkranz z Hradce Králové. Mezi pardubickými zvítězil Martin Heger ze Svitav, druhý byl svitavský Štěpán Heger a třetí Marek Víšek z Pardubic.

Soutěž byla poslední před mistrovstvím HZS ČR, které se bude konat 18. září v Ústí nad Orlicí.