„Často tam dochází k dopravním zácpám, navíc těsně před začátkem Smetanovy Litomyšle došlo ke smrtelné dopravní nehodě. Když mi na zahájení této významné akci sdělili, že se někteří návštěvníci nemohli dostavit kvůli vážné nehodě, tak pohár trpělivosti přetekl," nechal se slyšet hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.

Silnice I/35 je spojkou mezi východem a západem, při rekonstrukci dálnice D1 je na ni zvýšená zátěž, řada motoristů se tudy snaží dostat na Moravu. Kraj se zaměří na bezpečnost na nejrizikovějších částech, mezi které patří úseky Moravská Třebová – Hřebeč, Svitavy – Litomyšl a Vysoké Mýto – Zámrsk.

„V první fází chystáme emotivní billboardovou kampaň a také rozhlasové spoty. Po letních prázdninách chceme jedno vozidlo Policie České republiky vybavit radarem. Jsme domluveni s policejním prezidentem a krajským ředitelem policie, že vyčlení toto jedno vozidlo, které bude neustále hlídkovat pouze na silnici I/35," vysvětlil Martin Netolický.

Nejdřív prevence, poté represe

Nejprve tedy chce vedení kraje sázet na prevenci a poté teprve na represi. „Někteří řidiči na silnici I/35 absolutně nerespektují předpisy a bohužel ani ostatní motoristy," posteskl si hejtman.

Kraj chce spolupracovat také s Ředitelstvím silnic a dálnic. „Prověříme možnosti změn ve vodorovném dopravním značení. Uvažujeme také o tom, že v úseku Litomyšl – Janov, kde je vozovka dostatečně široká by vznikl průběžný třetí pruh," vyjmenoval chystaná opatření Martin Netolický.