Těžká situace spojená s nedostatkem ochranných pomůcek pro zdravotníky se tak v Pardubickém kraji právě i díky leteckým dodávkám státu začala zlepšovat, přesto však není utěšující.

„Zásoby v nemocnicích se v posledních dnech výrazně zvětšily, nejde ale říci, že by byly dostačující,“ řekl ředitel Nemocnic Pardubického kraje Tomáš Gottvald. Zásobování nemocnic je podle něj ještě trochu hektické, nějaký materiál do nemocnic dodává Ministerstvo vnitra, další Ministerstvo zdravotnictví.

Část zásob nemocnice pořídily z vlastních zdrojů a 434 respirátorů například získaly od Krajského ředitelství Policie České republiky, dalších 400 kusů dostala krajská záchranka. Na zásobování nemocnic se podílí také Pardubický kraj, kterému svou pomoc nabídly i dobrovolníci a soukromé subjekty. Elektrárna Opatovice kraji poslala 57 tisíc ústenek. „Dle dohody připadlo 21 tisíc městu Pardubice, šest tisíc Chrudimi a 30 tisíc obdržely naše krajské nemocnice,“ upřesnil hejtman Martin Netolický.

Města a obce po celém Pardubickém kraji dezinfikují zastávky, dětská hřiště a další frekventovaná místa. Pomáhají jim hasiči.
ON-LINE: Koronavirus v Pardubickém kraji

Zásoby pro obce

Kraj se nyní chce zaměřit také na zásobování jednotlivých obcí. „Nyní začínáme upravovat alokační klíč, tak abychom se postupně dostali i do jednotlivých obcí, které mají obecní prodejny, technické či komunální služby. Máme k dispozici aktuální počty obyvatel z rejstříku Ministerstva vnitra a pokusíme se nastavit systém tak, abychom byli schopni efektivně zásobit území,“ uvedl hejtman.

Systém distribuce se změnil také v Pardubicích, kde je asi 300 lékařů a při odběrech materiálu se tvořily dlouhé fronty, vzniklo proto více výdejních míst. „Bylo zřízeno celkem pět míst v prostorách sálu zastupitelstva a s výdejem začali pomáhat dobrovolní hasiči,“ popsal hejtman.

Kraj v úterý rozdělil obcím s rozšířenou působností 340 litrů dezinfekce na podlahy a 250 litrů dezinfekce na ruce. Ve středu získal 300 litrů dezinfekce na ruce z pardubické chemické školy a v pátek by měl od soukromého dodavatele obdržet šest tisíc litrů dezinfekce na ruce a 400 litrů na podlahy.

Ilustrační foto.
Nakažených už bylo v kraji zjištěno skoro padesát