Bezesnou noc u klece šelmích „utečenců“ strávil majitel Bioparku Štít na Chlumecku Antonín Hnízdil. Celou dobu se mu honilo hlavou, jak se z klece mohl dostat lev Simba spolu s dvojicí tygrů sibiřských Aragornem a Sahibem. „Čím více jsem nad tím přemýšlel, tím více jsem si jist, že je někdo vypustil úmyslně. A za pravdu mi v tomto ohledu dal i policejní technik, který klec bezprostředně po incidentu kontroloval,“ nechal se slyšet Antonín Hnízdil s tím, že ještě v úterý policie pracovala se třemi verzemi, jak se šelmy ven dostaly. Jednou z nich byla nedbalost ze strany bioparku, druhá technická závada a třetí cizí zavinění. „Naše zavinění policie vyškrtla. Technickou závadu také policejní expert vypustil. Zbývá tak cizí zavinění. Ale nenapadá mě, kdo by to udělal. Vylučuji však někoho z nedaleké vesnice. Toto musel udělat někdo, kdo s podobnou klecí umí pracovat,“ dodal Antonín Hnízdil.

Slova majitele Bioparku však policie nepotvrdila. „V současné době pracujeme se dvěma verzemi. Jednou z nich je nedbalost parku. Druhá pak cizí zavinění,“ informovala policejní mluvčí Iva Kormošová.

Zákon je nahý

Kromě policie se pondělní událostí zabývá i Státní veterinární správa (SVS). „Do parku jsme v úterý poslali kontrolu. Ale musím říct, že tato záležitost je zcela unikátní a za celou svoji praxi jsem se s podobným případem nesetkal,“ uvedl ředitel SVS Aleš Hanč.

Útěk zvířat ze štítského Bioparku.
Uprchlé tygry a lva veterináři uspali

Podle něj jsou nyní na Hradecku čtyři podobné "mini" ZOO. Jedním z nich je ZOO Park ve Stěžerách. Podle jejího majitele Jiřího Karkoszky může chlumecká kauza otevřít oči zákonodárcům. "S chovem zvířat je v České republice legislativní problém. Není tu žádná vyhláška, která by upravovala chov zvířat. Ale třeba tato událost něco změní," uvedl majitel zooparku ve Stěžerách, kdy pod třemi zámky chovají pumy. "U zvířat může dělat každý, ale je třeba mít zodpovědnost a zvládat praktické úkony. Chovatel by neměl mít nereálné představy. Není to jen o hlazení kočiček," dodal Jiří Kartzska.

I podle ředitele královédvorské zoo Přemysla Rabase ukázal pondělní případ na nedokonalost českých zákonů. „Ani ve velké zahradě nelze na sto procent zabránit útěku zvěře, ale domnívám se, že chov velkých šelem by měl mít daleko přísnější předpisy,“ uvedl Přemysl Rabas. Pokud veterinární kontroloři naleznou ve Štítech pochybení, postoupí celou věc místní samosprávě.

Tříhodinový útěk lva a tygrů na Chlumecku někteří lidé spojovali i s kauzou tygřího masa v pražské SAPĚ. Na jídlo je měl dodávat známý klan Berousků. Tuto souvislost však Antonín Hnízdil vyloučil. „Pana Berouska zná každý. A pokud se potvrdí ta podezření, měl by být zavřený až zčerná. Od takových praktik se musím absolutně distancovat.“ dodal ke kauze Antonín Hnízdil.

Pokuta Bioparku

Státní veterinární správa po úterní kontrole uložila majiteli Bioparku Štít Antonínu Hnízdilovi pokutu 30 tisíc korun. Podle kontrolorů nezajistil dostatečně klece proti útěku a dovoz zvířat neoznámil řádně úřadům.   (pv, vm)

Celníci jdou po tygří stopě
Údajné obchody s tygry a nejspíš i jejich nelegální zabíjení prošetřuje policie společně s celníky v Zooparku Bašť na Praze-východ. Tam Ludvík Berousek chová řadu exotických druhů, včetně vysloužilých zvířat z cirkusu. Nyní se podle všeho prošetřuje možné napojení na vietnamskou komunitu z pražské tržnice SAPA. Na člena známého cirkusového klanu si vyšetřovatelé posvítili, protože mají podezření, že spolu s dalšími kumpány neoprávněné nakládali s volně žijícími chráněnými živočichy. Kromě Baště zasahovali celníci také v dalším rodinném zooparku v Doksech, a v tržnici SAPA v Praze. Podle zatím nepotvrzených informací měl Berousek prodávat tygry do vietnamských restaurací a k „léčebným“ účelům. Podle provozovatele zooparku jsou ale obvinění nesmyslná. „Není to pravda. Od rána mi pořád někdo volá, kontrolují mi to tady,“ řekl v pondělí Deníku Robert Berousek ze Zooparku Berousek v Doksech. Důvodem zásahu v Praze bylo to, že vietnamská komunita z tržnice SAPA v Libuši je údajně zapletena do nelegálního prodeje pokrmů z tygřích kostí. A právě Berousek měl podle vyšetřovatelů tygry Vietnamcům prodávat. Už předloni objevila Celní správa skupinu pašeráků, u kterých se kromě tygřích kostí a drápů nacházela také hustá nažloutlá tekutina známá jako tygří vývar. Tehdy se potvrdilo, že Česko je zemí, kde se vaří tygři.

Tak by měl vypadat nový svatostánek hradeckých fotbalistů.
Hradec je o krok blíž k fotbalovému stánku