Nejhorší situace nadále panuje na Svitavsku, včera zde přibylo dalších 17 nakažených. Skokově včera naopak včera narostl počet nakažených na Pardubicku. To nyní hlásí 171 nemocných, o 32 víc než v úterý.

Na Svitavsku je nyní v součtu 133 nemocných, na Chrudimsku 83 a na Orlickoústecku 48. Včera bylo hygieniky vydáno jen 66 nových karantén, což je oproti předchozím dnům znatelný pokles.

Od počátku března se v kraji celkově nakazilo 1054 lidí, z toho 608 se již uzdravilo a 11 zemřelo.

Epidemie je v celém kraji na výrazném vzestupu, křivka začíná být podle vývoje posledního týdne exponenciální a zdejší hygienici stíhají vše trasovat jen s vypětím sil.

„Jsme tu od nevidím do nevidím, od pondělí do neděle, totálně porušujeme zákoník práce. Asi nám nezbyde, než podat kolektivní výpověď, aby konečně někomu došlo, že potřebujeme posílit,“ řekla Jana Daňková z krajské hygienické stanice.

Odmítla však zároveň kritiku, že už kvůli náporu práce omezují trasování kontaktů. Stížnosti na to se objevují v diskuzích mezi lidmi i na sociálních sítích. „Kamarádka byla na kávě s jinou, která měla posléze pozitivní test, ale hygienici ji nechali být, že prý může dál chodit do práce, že prý jí nákaza nehrozí,“ popsala s obavami například jedna žena z Orlickoústecka.

Podobné soudy se hygienikům zajídají. „Dnes je každý laik epidemiologem… Máme odborné postupy, abychom vyhodnotili, co je a co není rizikový kontakt. Trasování nijak neomezujeme,“ podotkla Daňková.

Krajský úřad Pardubického kraje
Neděste veřejnost, kraj nekrachne! ANO kritizuje hejtmana Netolického