V pondělí 5. května choceňský mykologický klub na zámku slavnostně otevře pravidelnou pondělní poradnu. Otevřená bude vždy od 16 do 18 hodin.

Rostou v parcích i mulčovací kůře

Jarní houby rostou především na okrajích lesů, v listnatých hájích, prosvětlených jasanových porostech, pod hlohy, ale třeba i ve stromořadích, parcích, a dokonce na zahrádkách v mulčovací kůře.
„Končí růst kačenky české, ještě tenhle týden jsem ji našel. Ještě se dají najít také smrže – smrž špičatý a obecný. Ale hlavně teď začíná sezona čirůvky májovky, to je typická houba tohoto období. Také se objevuje závojenka podtrnka. Mnozí houbaři sbírají choroš sírovec žlutooranžový, který se začal objevovat na listnatých stromech," seznamuje s jarními houbami Libor Tmej. Najít se dají i špičky obecné, hnojníky nebo opeňka měnlivá.
Pomalu se začínají objevovat i hřibovité houby. „Už jsou první hříbky, hřiby kováři, našly se na Borohrádecku. Předpokládám, že do poloviny května se objeví hřib dubový, sem tam nějaký kozák," láká do lesa Libor Tmej.
Na mnoha druzích jarních hub je možné si pochutnat. V kuchařkách i na internetu najdete recepty na omáčku nebo kulajdu z májovek, smrže na másle či majoránce, nadívané smrže, vyzkoušet můžete řízky ze sírovce žlutooranžového…

Recept na nadívané smrže

200 g uzeného bůčku
200 g smržů
100 g jater
1 malá cibule, majoránka
1 rohlík, strouhanka
0,5 dl mléka, 2 lžíce slunečnicového oleje, 1 vejce, sůl, pepř

Nameleme si uzené, játra, cibuli, přidáme namočený rohlík v mléce, vajíčko, pepř, sůl, majoránku.
Touto směsí plníme hlavičky smržů. Já do nádivky lehce zamíchám na větší kousky nakrájené smrže. Jsou křehké. Pokud je směs řídká, přimícháme strouhanku. Vše dáme do pekáče a zakápneme olejem. Zapečeme.
Podáváme s brambory a tatarkou. Jako příloha se hodí čalamáda, raději poněkud říznější.

Houbový jídelníček z Choceňska, Antonín Hemerka
Zdroj: www.mkchocendruhe.estranky.cz