Lež: Trojice mužů tmavé pleti co přepadávají mladé holky a ženy, zaměřují se na blondýnky terorizuje Chvaletice a pokusili se znásilnit průvodčí. Počet sdílení: přes 700. Psali jsme už včera.

Ilustrační obrázek
Policie krotí facebookové bláboly o gangu násilníků ve Chvaleticích

Marika Kubáňová tvrdí, že si kvůli tomuto hoaxu přebarvila vlasy a nejspíš bude shánět pitbula, Michaela Horáková shání fotky neexistujících pachatelů. Miluše Drahovzalová varuje kočičku Aničku Peštovou, aby je nepotkala ve vlaku. To Ája Valachová už by jim všem zpřerážela hnáty, Lucky Rollexx zve všechny, aby přijely ty smažky semlít a vzali si rukavice a Josef Čermák už navrhuje, aby se zřídila přísně tajná skupina likvidátorů bez identity, státem placená, která by tyto nenapravitelné tvory zmizíkovala. 

Co mají všechny tyto věci společného? Reakce lidí na sociálních sítích na smyšlenou zprávu.

Chvaletický hoax a jeden z šiřitelů Lucky Rollexx. Ten nabádal i k trestné výpravě.Zdroj: DENÍK

Oslovili jsme proto některé z nich. Josef Čermák na naši otázku, jak by si představoval státem placenou skupinu likvidátorů a co znamená v jeho případě zmizíkování lidí nereagoval.

Další, Máca Kotková, která zprávu sdílela a po upozornění policie smazala, zase nedovedla odpovědět proč. "Dle policie jde o falešnou zpráwu, ale lidi mluwí jinak. Já osobně si myslím, že něco na tom prawdy určitě je.. dle info které mám. Ale to je jen můj názor. Dle policie to prawda není. Já u ničeho nebyla. Wim wše jen z doslechu." snažila se vysvětlovat, proč báchorku sdílela. (Podivný pravopis kvůli zachování autenticity zachováváme.)

Povyk, panika, radikální soudy, na které nakonec raději oficiálně reagovala i městská i státní policie, která preventivně zveřejnila aktuální statistiku případů, které ve městě šetří - žádná násilná kriminalita. Za poslední týdny je nejvážnějším zločinem ve městě asi krádež televize.

Od hoaxu se krom policie distancují i České dráhy. Pokus o znásilnění průvodčí se samozřejmě také nestal. "Pracovníci ostrahy ve vlacích jezdí pravidelně, nikoliv však kvůli zmíněnému incidentu. Nic takového jsme totiž nezaznamenali," uvedla na dotaz Deníku mluvčí Českých drah Monika Bezuchová.

Tmavá pleť, uprchlíci. Záruka na sdílení!!!!!

S falešnými poplašnými zprávami mají bohaté zkušenosti obyvatelé Kostelce nad Orlicí, kde se nachází pobytové středisko pro žadatele o azyl. Klidné vody v tomto šestitisícovém městečku rozvířily hoaxy emoce i strach během posledních zhruba dvou let několikrát. 

Ilustrační foto
Uprchlíci z Kostelce znásilnili holčičky, šíří se internetem

Tu a tam se našla neexistující mrtvola v kontejneru, uprchlíci přepadli, zbili a okradli mladíka, nebo dokonce znásilnili dvě malá děvčátka. A zkazek bylo ještě více. Nic z toho se však nestalo. 

Chvaletický případ má s těmi kosteleckými ledacos podobného. Útočit měla v městě neoblíbená menšina, útok měl být agresivní, zpráva se na sociálních sítích rychle rozšířila, místní dostali strach, někteří i vztek. 

Právě kritika státní, potažmo městské policie je dalším rysem, který spojuje chvaletický hoax s těmi kosteleckými. Kostelecké poplašné zprávy tvrdily, že policie místním lže a zamlčuje informace. Ta se proti tomu razantně ohradila. Autoři poplašných zpráv často tvrdí, že o incidentech mají zakázáno informovat média. Například reportáž o smyšleném znásilnění dvou malých holčiček v Kostelci, ke kterému mělo dojít v lednu před dvěma lety, měla prý televize zakázáno odvysílat. Žádná televize samozřejmě nic takového nenatáčela. Média o případu začala informovat až v momentě, kdy se hoax rozšířil díky sociálním sítím v podstatě po celé republice. 

Menšiny a uprchlíci jsou pro šiřitele hoaxů oblíbeným terčem. A nejen pro ně. Rychnovská policie vyšetřovala přepadení, kterého se měli dopustit uprchlíci z kosteleckého azylového střediska. Mladíka, který se vracel z místní diskotéky měli napadnout a okrást o mobilní telefon. Během několika hodin však policie zjistila, že si mladý muž celou historku vymyslel. Na zábavě se popral a ztratil telefon. Protože ho nedávno dostal od svých rodičů, bál se přiznat, a proto si vymyslel, že ho napadli uprchlíci.

Jak to bylo doopravdy s historkou o údajném únosu dítěte v Paláci Pardubice? Nejlepším důkazem lživého dramatu o organizované skupině je samotný kamerový záznam toho, jak se holčička ztratí při nakupování cukrovinek...
VIDEO: Unesli dítě v Paláci Pardubice! Ne. To jen jedna paní povídala

Z Pardubic je zase znám případ vymyšleného únosu. Deník dokonce v minulosti vypátral jeho autorku, která lživé tvrzení šířila po facebooku s tím, že se její známé v pardubickém Atriu pokoušela neznámá skupina osob unést dítě a policie nic neřeší. Jenže policie řešila. Dramaticky podanou lež postavil na hlavu videozáznam, kde se nepozorným rodičům dítě zatoulalo málem až na rušnou ulici a jen díky pozornosti cizí ženy byla holčička vrácena rodičům.