„Jeden pacient ležel dlouho na koronární jednotce intenzivní péče v Pardubicích a pak ho převezli na internu do Litomyšle, kde ležel několik dní. Testy mu vyšly pozitivní a část personálu interny je teď v karanténě,“ říká zdravotní sestra ze Svitavska, která si přeje zůstat v anonymitě. Má obavy, aby koronavirus nebyl zavlečen i do Litomyšlské nemocnice.

Vedení Nemocnice Pardubického kraje se ale k dotazu na nakažené pacienty v Litomyšlské nemocnici a případným opatřením nevyjádřilo. Mluvčí Nemocnice Pardubického kraje Kateřina Semrádová pouze uvedla, že v rámci trasování kontaktů se testují i zdravotníci, kteří přišli s pacienty do styku.

„Na základě výsledků šetření stanovuje hygiena konkrétní protiepidemická opatření v nemocnicích a karanténní opatření u konkrétních osob. Nemocnice Pardubického kraje poskytuje hygieně na vyžádání mimo jiné seznamy pacientů, pracovníků a další informace,“ sdělila Semrádová.

Pacient při převozu z nemocnice do jiného zařízení podle Kateřiny Semrádové vždy podstupuje nejdříve test na covid-19. Zda tomu tak bylo i v případě převozu z Pardubic do Litomyšle, už ovšem nesdělila.

Masky pro Pardubický kraj
Do kraje míří další unikátní masky

Plán covid-19

Nemocnice Pardubického kraje má zpracovaný pandemický plán, v němž se počítá s postupnou úpravou lůžek a změnou charakteru provozu pro jednotlivé nemocnice a jejich konkrétní oddělení.

„Ventilovaní covid pacienti budou v Pardubicích, následně v Ústí nad Orlicí a pak je na řadě Litomyšl. Svitav ya Chrudim zůstanou pro pacienty bez koronaviru,“ uvedl důvěryhodný zdroj z jedné nemocnice v kraji.

V současné době jsou pacienti s onemocněním covid-19, kteří vyžadují hospitalizaci, soustředěni na infekčním oddělení Pardubické nemocnice.

„Oddělení bylo prostorově rozšířeno a posíleno personálem z jiných oddělení, kde byly utlumeny plánované výkony. Pokud by v Pardubické nemocnici došlo k úplnému obsazení lůžek s umělou plicní ventilací, budou další pacienti soustřeďováni do Orlickoústecké nemocnice,“ potvrdila informaci Semrádová.

Karanténní lůžka

V případě plné obsazenosti lůžek pro pacienty s covid-19 v Pardubické nemocnici, kteří nepotřebují plicní ventilaci ani intenzivní péči, budou postupně převezeni do vyčleněných karanténních lůžkových stanic. Ty jsou podle Semrádové už nyní připravené ve všech čtyřech ostatních nemocnicích v kraji. 

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník

Ilustrační foto
Potíže nadělali zemědělcům hraboši i covid-19