Potřebovalo by zapršet… Houbařská sezona je v plném proudu, jen horké suché počasí posledních dní ji trochu kazí. Houby potřebují sice teplo, ale zároveň vlhko, jaké vládlo před deseti dny. Znovu zapršet by snad mělo zítra a pozítří.

Houby ale nyní rostou skutečně skoro všechny. Hřibovité , holubinky, rysce, bedly nebo bělolanýže. „Z hřibovitých hub můžeme najít například koloděje, kováře nebo takzvané praváky, ale objevuje se i hřib kaštanový," řekl předseda České mykologické společnosti Jaroslav Landa.

A není třeba hledat jen v lesích, rostou totiž i na otevřených prostranstvích. To je například případ žampionů.

„Zatímco začátek léta byl z pohledu houbařů slabý, na konci července se situace výrazně zlepšila. Hlavní houbařská sezona ale začíná až v září. Dá se předpokládat, že během ní můžeme očekávat určité výkyvy," dodal Landa.

Sucho a tropy posledních několika dní se už ale na menší úrodě hub podepisují. „Houby přestávají růst, vrchol byl před týdnem," říká mykolog Libor Tmej z Chocně. Růst se podle něj přesunul z listnatých do jehličnatých lesů, kde se dají najít holubinky, třeba mandlová, hřib smrkový a hnědý, suchohřiby a výborné růžovky.

Posteskl si rovněž Bohuslav Hánl z Nového Hrádku na Náchodsku. „Řekl bych, že posledních několik dní rostou o něco méně, chodil jsem na houby zde v Novém Hrádku, teď musím jezdit na Krahulčí. Hřiby už v těchto lesích růst přestaly," řekl Hánl. Vášnivým houbařem je desítky let a má mnoho tajných míst, která ostatní sběrači oblíbených lesních plodin neznají.

KRKONOŠE

Nejbližší okolí Úpice: ideální destinace pro lovce hřibů. Místní raritou je výskyt hřibu citronového.

JIČÍNSKO

Malebná Doubrava na Hořicku se smíšenými lesy. Zejména po deštivém počasí se tu na vás usmějí kozáci, křemenáče, ale i méně oblíbené „babky". A nezklamou ani háje u Pecky.

NÁCHODSKO

Libo houbový guláš? Vítají vás vyslovené plantáže v lesích u Pekla u Nového Města, Kramolny u Náchoda či okolo Police nad Metují a Dobrošova.

RYCHNOVSKO

S prázdným košíkem se rozhodně nevrátíte, když vyrazíte do Lesa Včelný u Rychnova nad Kněžnou nebo do okolí Lukavice. Na obou místech najdete především hřib smrkový, růžovku, muchomůrku tlustou anebo lišky.

HRADECKO

Na Hradecku na vás čekají hřiby v Bělečském lese, mezi Kunčicemi a Zvíkovem zase rostou bedly.

PARDUBICKO

Na Pardubicku je vyhlášenou lokalitou okolí bohdanečských rybníků. Navštěvovány jsou také lesy v okolí Bělečka.

CHRUDIMSKO

Mezi oblíbená místa houbařů patří například rozsáhlé lesy táhnoucí se od Nasavrk na Trhovou Kamenici.

ORLICKOÚSTECKO

Tutovkou je jednoznačně Suchý vrch, a to jak ve směru od Králík, tak od Jablonného.

SVITAVSKO

Největším magnetem jsou hluboké a strmé lesy Hřebečského hřbetu od České Třebové až po Křenov.

Jak jste je možná ještě nejedli…

Růžovky (masáky) plněné mletým masem

• Ingredience:8-12 ks polozavřených hlaviček růžovek (oloupat)

20 dkg mletého masa, 1 cibule, strouhanka, 2 vejce, olej, sůl a pepř. Nožičky od růžovek, ale mohou být i hlavičky.

• Postup:Osmažíme cibulku do růžova, přidáme nasekané nožičky hub na jemno a osmažíme. Vše přidáme do mletého masa s jedním vajíčkem, strouhankou a vytvoříme hustší směs na plnění. Osolíme a opepříme. Směsí naplníme hlavičky ve tvaru koule , obalíme v trojobale a dáme smažit do friťáku (hlavičky musí být celé potopeny v oleji). Podáváme s bramborem, bramborovou kaší či americkými bramborami.

Ďáblovy houbičky

• Ingredience:400 g pevnějších hub, 3 lžíce másla, 150 ml smetany, 1 lžíce hořčice, 1 lžíce jemného kečupu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli, špetka pepře a špetka muškátu

• Postup:Houby nakrájíme na plátky, propláchneme vodou, necháme okapat a podusíme na másle. Z ostatních surovin připravíme omáčku, kterou zalijeme houby, zamícháme a ještě 20 minut dusíme za občasného míchání. Podáváme s toasty a pivem.

Hřibový perkelt

• Ingredience:500 g hřibů, 2 cibule, 50 g špeku, 2 papriky, 1 l vývaru, rajský protlak, 2 rajčata, hladká mouka, olej, sůl, kmín, pepř, sladká paprika

• Postup:Špek na drobno nakrájíme a vyškvaříme, přidáme cibuli a zpěníme ji. Přidáme nakrájenou papriku a dusíme 15 minut. Podlijeme vývarem, přidáme houby a nakrájená rajčata. Osolíme, okořeníme, můžeme přidat i trochu sladkého kečupu a vaříme asi 15 minut. Zahustíme moukou. Podáváme s knedlíkem a vařeným hovězím masem.

Hubník

• Ingredience:1 hrst sušených hub, 5 tvrdých rohlíků, 3 vejce, mléko, sůl, 3 stroužky česneku, majoránka

• Postup:Sušené houby a nakrájené rohlíky namočíme. Žloutky rozmícháme v mléce s troškou soli a utřenými stroužky česneku, přidáme majoránku, nakrájené rohlíky, houby a sníh z bílků. Lehce promícháme a dáme na tukem vymazaný plech do trouby. Zdroj: houbareni.cz