Před začátkem školního roku finišují opravy desítek středních a základních škol. Na řadě z nich se vyměňují okna, dělá se zateplení, mění vybavení nebo probíhají stavební úpravy.

„Jedná se o nejrozsáhlejší prázdninové opravy za dlouhou dobu, vždyť z devatenácti našich škol se práce uskuteční v osmi z nich. Vymění se zhruba 1700 oken," řekl například vedoucí odboru správy majetku města Hradec Králové Ondřej Votroubek.

Šlo tady například o obě budovy ZŠ Plotiště, Základní školu Úprkova včetně školky Montessori, ZŠ Nový Hradec Králové či ZŠ Kukleny a ZŠ SNP, Svobodné Dvory a Malšova Lhota. Od výměny oken si město slibuje jednak úspory energií, ale také zlepšení funkčnosti oken a dveří, které jsou v mnoha případech už na hranici své životnosti.

K lepšímu se přes prázdniny změnila Základní škola ve Staré Pace. Všechny učebny se prosvětlily díky novým oknům, které nechala za 2,5 milionu korun radnice vyměnit, zaplatila také plastové vstupní dveře za 117 tisíc korun.

Více světla a tepla

„Učebny jsou nyní světlejší, především nám ale nebude unikat teplo a proti sluníčku se můžeme chránit žaluziemi," chválí si ředitel školy Pavel Antoš.

Zatímco základní a mateřské školy patří většinou městům a obcím, do středních škol investovaly jako jejich zřizovatelé hlavně kraje.

Královéhradecké hejtmanství školy v kraji o prázdninách zainvestovalo téměř 70 miliony korun, dalších asi 25 milionů doplatily školy ze svého.

Například stavbaři na budově stavební průmyslovky v Hradci Králové vyměnili okna a dveře za více než osm milionů korun. Střední škola gastronomie a služeb v Nové Pace na Jičínsku získala za 7,5 milionu nové půdní vestavby. Nové sociální zařízení mají například v budovách gymnázia v Trutnově, Broumově či v internátu v hradecké Vocelově ulici. Novou střechu za sedm milionů získal také objekt dětského domova v Sedloňově na Rychnovsku.

Pardubický kraj poslal 
o prázdninách do škol dokonce 80 milionů. Rekonstrukcí prochází třeba střední škola potravinářství a služeb v Pardubicích, kde vznikají nové toalety a sociální zařízení, zvyšuje se také jejich kapacita. „Nové zařízení bude moderní a bude vyhovovat všem předpisům. Na toaletách se mění také okna. Do začátku školního roku se vše stihne," řekl ředitel školy Petr Šedivý.

Vzniká rovněž přístavba praktické učebny a nové vybavení pro nový obor mechanik plastikářských strojů ve Středním odborném učilišti Svitavy za 5,8 milionu korun. Opravami prochází také gymnázium Dašická v Pardubicích, v Chrudimi, Speciální základní škola ve Skutči nebo Střední zemědělská a veterinární škola v Lanškrouně.

Okna jen renovovali

Ostře hlídané byly opravy  Základní školy Javornického ve Vysokém Mýtě. Na řadu přišlo 213 dřevěných oken. Jenže jde o chráněný objekt v městské památkové zóně, takže přednost dostala renovace oken před jejich výměnou. Secesní budova byla dokončena v roce 1906. Za památkové hodnoty se tady považuje vzhled, výzdoba a vnitřní dispozice s interiéry. Celkové náklady dosáhnou sumy 2,78 milionu korun, městské kase však pomohla dotace.

Školy se opravují také v některých malých městech a obcích. Například Tisová u Vysokého Mýta, která má roční rozpočet asi 5 milionů korun, investovala do oprav 200 tisíc korun a do práce se zapojili i místní lidé. „Nemáme tak vysoký rozpočet, abychom si na všechno mohli objednávat firmy a tak pomáhají i místní a to například se zednickými nebo úklidovými pracemi," uvedl starosta Tisové Vojtěch Eliáš.   (zprav, čtk)