Menší skupinové exkurze pro veřejnost i ochutnávka piva – to byl program, který v pátek přilákal desítky místních i přespolních. K poslechu, ale i tanci pak hrála místní tradiční dechová hudba Choceňačka. A všichni návštěvníci celé odpoledne i večer slavili skutečnost, že má město znovu vlastní pivo.

Otcem myšlenky vrátit Chocni zlatý mok je bývalý starosta města Ladislav Valtr. Časem pro realizaci svého snu našel dva společníky Jiřího Karlíka a Jiřího Kutlvašra. Všichni tři nadšenci tak v květnu 2020 založili společnost Pivovar Choceň a společně vrátili výrobu piva přímo do areálu bývalého knížecího pivovaru. „Tam, kde se před téměř 40 lety skončilo, tam bylo potřeba znovu začít a pokračovat, zkrátka obnovit původní účel objektu a zdejší řemeslo,“ vysvětlil Valtr.

O obnově pivovarnictví v Chocni jsme již psali: 

Pátek 18. června se do choceňské kroniky zapíše jako den, kdy se znovuobnovila tradice místního pivovarnictví.
Choceň píše novou historii pivovarnictví. Splávek budou moci lidé ochutnat brzy

Pivovaru už před měsícem slavnostně požehnal kněz Bogdan Ganczarski a při příležitosti znovuobnovení činnosti pivovaru vyšla také nová publikace z pera ředitele Orlického muzea Michala Hofmana. Ten v nové knize představuje historii choceňského pivovarnictví.

Nová piva ponesou označení Choceňské pivo Splávek. Takový název má podle zakladatelů evokovat blízkost pivovarských budov ke splavu na řece Tiché Orlici jako choceňské dominantě. Kromě piv plzeňského typu pivovar postupně nabídne také pivní speciály jako například svrchně kvašená piva typu APA, STOUT nebo třeba IPA.