Co s ním? Nadrobit ptákům nebo kachnám plujícím v Chrudimce? Tím by jim jen ublížila. Nejprve zkusila internetové bazárky, ale až na malé výjimky neuspěla, protože málokdo chce kupovat cukroví po Vánocích, když ho má doma v krabici ještě spoustu. Ale nakonec přišel dobrý nápad: věnuje přebytek potřebným lidem.

Ivana Pilátová napsala starostovi města Františku Pilnému, který jí zprostředkoval kontakt na dvě organizace. „Domluva byla rychlá, a tak jsem se za pomoci kamarádky okamžitě pustila do promazávání a zdobení. Napečeno je osmnáct druhů, což je docela dost,“ řekla s úsměvem Pilátová.

Za tři roky budou peníze použity na opravy a rozšíření řezbářského díla.
Ježíška v jesličkách hřeje peřinka z mincí. Peníze skončí ve ztrátách a nálezech

Prvním příjemcem jejího cukroví se stala organizace Šance pro Tebe. „Díky lidskosti a otevřenosti paní Ivany a starosty města Chrudim dostala Šance pro Tebe část cukroví pečeného s láskou a precizností. Toto krásné a chutné cukroví bude předáno do rodin s dětmi, kde se pracovníci naší organizace potkávají s rodiči a pomáhají řešit životní situace, s nimiž si nevědí rady,“ řekla ředitelka Šance pro Tebe Sophia Dvořáková.

Osmnáct druhů, váha přesahující čtyřicet kilogramů. Cukroví se podařilo věnovat potřebným.Osmnáct druhů, váha přesahující čtyřicet kilogramů. Cukroví se podařilo věnovat potřebným.Zdroj: Ivana Palátová

Cukroví u rodin zejména v odloučených lokalitách často na stole není, a tak je to příležitost, aby i tyto děti ochutnaly a přivoněly k vanilce a možná se pochlubily spolužákům s cukrovím.

„Část předáme do našich předškolek a rodin. Děkujeme paní Ivě, že hledala cestu, jak svým cukrovím udělat radost. Přejeme jí hlavně zdraví a klidný rok 2022. Zde by mohl příběh končit, ale věříme, že s paní Ivou zůstaneme v kontaktu,“ dodala ředitelka.

Na darovaném vánočním cukroví si pochutnají i lidé bez přístřeší, kterým v Chrudimi poskytuje sociální službu společnost Sopre CR. „Naši klienti si sami pekli cukroví, ale takhle krásné nebylo. Rozhodl jsem se, že o příštích Vánocích si u paní Pilátové určitě pár druhů objednám,“ řekl ředitel Sopre CR Petr Čápek, který si u dárkyně převzal krabici cukroví a věnoval jí kalendář. „Rád bych jí za její dobrotu předal dárek z potravinové banky, aby se jí vynaložené náklady alespoň trochu kompenzovaly,“ dodal ředitel.

David prodělal po srážce s autem těžké poranění hlavy. Svůj život si vybojoval
Je tu naděje: Davidovi po vážném úrazu hlavy mohou pomoci kmenové buňky

Ivana Pilátová za suroviny k výrobě cukroví vynaložila částku kolem čtyř tisíc korun, ale víc než peněz lituje toho, že nemohla splnit objednávky od lidí. „Ocitla jsem se ve velmi nepříjemné situaci, oni se na mne spoléhali. Ale organismus mi vypověděl službu, opravdu jsem nebyla schopná cukroví dokončit a odeslat. Všem se omlouvám,“ vzkázala zákazníkům.