„V tuto chvíli už máme registrováno v celém Česku 1100 dobrovolníků – zdravotních sester. Vesměs nejde o zdravotní sestry v důchodovém věku, základ představují buď sestry z ambulantního sektoru, nebo původně vystudované zdravotní sestry, které dnes pracují ve zcela jiném oboru,“ vysvětlila Dubcová.

Desítky z nich už se se přímo zapojily v nemocnicích. Pomáhají třeba i jen ve svém volném čase, o víkendech, na zkrácený úvazek a podobně. Jak je potřeba a jak můžou.

Burza škol. Ilustrační foto.
Školy musí studenty nově „lovit“ jen on-line

„Snažíme se nemocnice přimět k tomu, aby sestry, ačkoliv jsou to dobrovolnice, zaplatily. A ty, protože si pomoci váží, s tím nemívají problém,“ dodala Dubcová.

Medici a další obory

Nemocnice využívají jako dobrovolníky nejen vystudované zdravotníky, ale často i mediky či studenty z úplně jiných oborů, které můžou zapojit například do administrativy. V nemocnicích v Pardubickém kraji už jich pracuje několik desítek.

„Komunikujeme teď s řadou škol v regionu, ať už se jedná o Univerzitu Pardubice, střední zdravotnické školy a další. O další výpomoci ze strany studentů nyní jednáme i s hejtmanstvím, se kterým celou záležitost koordinujeme. Od studentů máme pozitivní zpětnou vazbu, už nyní někteří studenti pracují v nemocnicích a pomáhají s pracemi, které zvládnou, například s administrativou na odběrových místech nebo obsluhují nedávno zřízenou telefonní infolinku, kde podávají informace o fungování odběrů,“ uvedla mluvčí Nemocnic Pardubického kraje Karolína Frýdová.

Nemocnice, ústavy sociální péče a pečovatelské domy se obracejí také na Český červený kříž, který dělá vlastní nábor. Samotnému umístění v zařízeních pak předchází krátký zdravotnický kurz. Jejich pomoc uleví profesionálům, kteří se o to více mohou věnovat přibývajícím nemocným.

Centrum biologické ochrany.
Lůžka v Těchoníně armáda nepoužije

„Snažíme se sehnat dobrovolníky z řad široké veřejnosti, kteří jsou ochotni krátkodobě vypomoci formou dobrovolnické smlouvy či dohody o provedení práce. V ústavech mohou pomoci třeba s podáváním stravy klientům či s osobní hygienou,“ uvedl šéf Českého červeného kříže v Chrudimi Vratislav Příhoda.