Muž přebýval ve výklenku jednoho panelového domu na sídlišti Závodu míru. Někteří místní obyvatelé mu dokonce do jeho pelechu nosili obživu, jiní se ho báli. „U bezdomovce se dnes a denně střídaly hlídky městské i státní policie, které jej opakovaně z místa vykazovaly a jeho ležení mu nechaly i několikrát odvést k likvidaci. Muže vždy poučily o možnosti obrátit se na organizace, které pečují o osoby bez přístřeší, ale všechno bylo marné,“ uvedla tisková mluvčí Městské policie Pardubice Lucie Klementová. Strážníků neušlo, že muž zřejmě není duševně v pořádku, nekomunikoval, byl úzkostný, bál se lidí i jiného prostředí. Od ostatních bezdomovců se lišil, nekonzumoval alkohol a nekouřil. Neměl však u sebe žádné doklady.

Jak se později ukázalo, muž se dostal do Pardubic na začátku ledna, v tu dobu už ho hledala rodina v jeho rodném Bulharsku, ale i kamarád, s nímž do České republiky původně vycestoval za prací a který našel zaměstnání v Plzni. O tom ale pardubičtí strážníci neměli ponětí, pustili se proto do pátrání.

„Přes cizineckou policii se podařila získat totožnost muže. Na základě nově zjištěných údajů se jeden ze strážníků pustil do pátrání přes sociální sítě. Ovšem cizinců s tímto jménem bylo obrovské množství, asi jako kdyby se u nás hledali Novákovi,“ popsala Lucie Klementová.

Podnikatel dostal pokutu 110 tisíc korun za skladování autovraků mimo určené plochy.
Podnikatel ze Sezemic dostal od inspekce pokutu

Nakonec se podařilo objevit jeho švagrovou, která obratem zareagovala, že skutečně tohoto muže hledají. Na druhý den se již podařilo spojit s mužovou matkou a ta strážníkovi předala kontakt na kamaráda z Plzně, který se netajil úlevou, když ho strážník kontaktoval a rád přijel na domluvenou schůzku. „Strážníci jej zavezli k našemu nešťastníkovi. Poprvé za tři měsíce, kdy jej dnes a denně hlídky řešily, viděli strážníci úsměv na jeho zarostlé a špinavé tváři. Byl evidentně šťastný,“ dodala Lucie Klementová.

V přítomnosti svého kamaráda se rozpovídal o tom, co si prožil během toulání po celé České republice poté, co se jeden druhému ztratili. Muž se osprchoval, strážníci mu ze sbírky ošacení poskytli čisté oblečení a ve společnosti svého přítele odjel do Prahy, kde se setkal s rodiči.

Po vystavení náhradních dokladů se vrátil do Bulharska.