Auta s těžkooděnci patrolující kolem hokejové arény, policejní hradba mezi znepřátelenými tábory, auto se sledovací technikou. Ukázka síly a bezpečnostní opatření, co na hokeji v Pardubicích historie posledních několika let nepamatuje. To byl mač s Hradcem.

Hlavní problém (nejen) pořadatelů? Na hokej přijeli kromě jiných i „fandové" z fotbalu a ti pravidla slušného chování na hokeji nectí. Zakuklené postavy nebo pyrotechnika v hale. To na hokej nepatří!

Největší třenice vznikla hned v prvních minutách zápasu. Ve chvíli, kdy šéf pořadatelů přišel napomenout skupinu hradeckých fandů, která místo sezení na svých místech stála na schodech a překážela ve výhledu ostatním divákům. Místo omluvy ale pořadatel inkasoval úder.

Agresivní chování

„Strčili do mě ve chvíli, kdy jsem to nečekal. Musela to uklidnit městská policie. Z fanoušků je zatím Hradec to nejhorší, co tu za poslední léta bylo. Hodně temperamentní bylo například i Brno, ale ani brněnští fanoušci se nechtěli tak okatě porvat. Bez masivní policejní přítomnosti by se tenhle zápas určitě nemohl odehrát," okomentoval situaci šéf pořadatelů Jiří Voltner.

Toho také škrábla na ruce hozená plechovka z hradeckého sektoru. Další pořadatel musel vyhledat lékaře po zásahu PET lahví - která měla letět z pardubického sektoru. Incident s hozenou lahví je zaznamenán na videu jednoho z fanoušků (čas přibližně 0:29), stejně tak jako pokusy skupiny hradeckých fanoušků prostrkat se k domácím přes pořadatelskou službu.

Zdroj: Youtube

Další trable pořadatelům přidělala i pyrotechnika. Pardubičtí odpálili bengálský oheň o přestávce před ČEZ Arenou, Hradečtí ve třetí třetině přímo ve svém sektoru. Třetí oheň vzplál pod Jižní tribunou po skončení utkání.

„Kdo zapálil tu třetí, nevíme, ale to už bylo po zápase. Každopádně rozhodčí utkání uvedl toto jednání do zápisu. Jestli z toho bude pokuta, to je otázka. Osobní prohlídky fanoušků na místě byly, ale museli bychom tam lidi svlékat donaha, aby pyrotechniku nepronesli. Každopádně řád arény takové věci zakazuje, stejně jako třeba zakuklené fanoušky. To opět byla doména těch fotbalových rváčů z Hradce. Tam jsme nakonec po dohodě s policií nezasáhli, aby nevznikl zbytečný konflikt. Jejich totožnost byla již policii známa," nechal se slyšet Jiří Voltner.

Zajištěno šest lidí

Policejní účet celé akce se nakonec zastavil na čísle šesti zajištěných osob. Čtyři osoby z hradeckého tábora, dvě z pardubického. Pardubický fanoušek se na nádraží pral s hradeckým, druhý pardubický byl policisty zajištěn a pokutován za hozenou pyrotechniku před halou. Hradečtí byli řešeni za neuposlechnutí výzev policistů,  kopání do auta a ve dvou případech napadení pardubických fanoušků.