Houbový kuba, křížaly, pečené maso nebo vánočka. To byly vánoční svátky na hradě Svojanov v devatenáctém století. Kdo přijel o víkendu na hrad u Poličky, mohl je na chvíli prožít.
„Takové svátky by se mi líbily. Žádné šílenství v obchodech, hromada krabic pod stromkem, ale pěkně prostřená tabule, pouštění skořápek, jablíčka. Zkusíme to letos u nás doma změnit," řekla Kateřina Bobková z Brna, která přijela na hrad Svojanov s rodinou. Ačkoliv byly tehdejší svátky už podobné těm dnešním, ještě jim chyběla kýčovitá komerce. „Vánoce na hradě se slavily podobně jako dneska. Pokoje jsme vyzdobili tak, jak to dělali předci na konci devatenáctého století. Jde o dobu posledních majitelů hradu. Trvale tady nežili, ale počítáme, že zde trávili volný čas a hrad si náležitě vyzdobili," sdělil Miloš Dempír, kastelán hradu Svojanov.
V komnatách hradu návštěvníci viděli množství smrkových větviček, nechybělo ani cukroví, ovoce, vánočka a ozdobený vánoční stromek. Otázkou ale zůstává, zda majitelé hradu skutečně na Svojanově vánoční svátky trávili. „To nevíme, nedokážeme říci, jestli zde skutečně na Štědrý den byli. Nenašli jsme zatím žádné takové záznamy. Předpokládáme ale, že měli hrad jako ´chalupu´, takže tu asi byli," podotkl kastelán Miloš Dempír.
S vánočními svátky je spjata i celá řada tradičních jídel. Některá z nich měli možnost lidé na Svojanově také ochutnat. „Dohledali jsme v pramenech, co bylo pro devatenácté století typické. Podávala se kachna, kapr, čočka nebo kuba," dodal kastelán.
Starý recept
Návštěvníci si mohli dát s předstihem smaženého kapra s bramborovým salátem i další pochoutky. „Připravili jsme pečenou kačenu s jablečným zelím. Je to starý recept. Zelí se připravuje s jablky, cibulkou a zásmažkou na másle. To úplně zjemní chuť zelí," vysvětlil šéf kuchyně František Konečný. V minulosti patřila na vánoční stůl také bílá polévka. „Je to smetanová polévka s rozšlehanými vejci, brambory, houbami, bobkovým listem a novým kořením. Říkalo se jí také zaklechtaná," dodal František Konečný. Jako dezert si lidé dali jablka pečená s medem a ořechy.
Hrad se v neděli odpoledne uzavřel. Nová sezona začne příští rok v březnu.